eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: uz-volgye.ro

Kegyeletsértés gyanúja áll fenn a temetőben

Közös feltáráshoz vezethet az úzvölgyi katonatemető ügyében kirobbant vita, ha a román hatóságok nem ismerik el a kegyeltsértés tényét.

Kovács Vilmos, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének és Múzeumának parancsnoka szerint sok kérdést vet fel az úzvölgyi temető ügye a magyar és a román emberekben is: mire alapozva helyeztek el 50 román keresztet és emlékművet a sírkertben, amikor magyar vélemények szerint 4-5, de a románok szerint is csak 11 román katona nyugszik ott.

Az igazi probléma, hogy

az ötven keresztnek legalább a fele a temető olyan részére került, ahol a tizedik magyar honvéd gyalogezred katonái nyugszanak.

"Ezt itt Európában kegyeletsértésnek hívják, és mindkét fél érdeke, hogy megszüntessük" - magyarázta Kovács. A román hatóságok még nem reagáltak a magyar kérésekre. A kegyeletsértés gyanúját bizonyítékokkal együtt megküldtéj Bukarestbe, most kivizsgálják az ügyet és az ígéret szerint intézkednek, ha valóban kegyeletsértés történt. Ha nem erősítik meg a gyanút, akkor

közös feltárást kell majd végezni a temetőben.

Arra a kérdésre, hogy folynak-e építési munkálatok a katonatemetőben, Kovács Vilmos azt válaszolta, hogy tudomása szerint nem, sőt nemrégiben bejárták a temetőt, és a napi temetőgondozás nyomain kívül mást nem találtak.

Ha a feltárás elkerülhetetlenné válik, akkor arra leghamarabb tavasszal kerül sor, márciusban vagy áprilisban. Előtte januárban még lesz egy megbeszélés, amelyre Kovács Vilmos a német, az orosz és a román hadisírgondozó hivatalok képviselőit is meghívta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×