eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: pixabay

Muzulmánok elleni támadásra készültek Lengyelországban

Muzulmánok ellen tervezett fegyveres támadások gyanújával letartóztattak Varsóban két lengyel férfit, egy feltételezett szélsőséges csoport tagjait.

A két férfit az ügyészség kezdeményezésére már vasárnap őrizetbe vették, majd bírósági döntés nyomán előzetes letartóztatásba helyezték. A gyanú szerint egy olyan csoport tagjai, amely lőfegyverek és robbanóanyagok felhasználásával fegyveres támadásokat tervezett Lengyelországban élő muzulmánok ellen.

A csoport Anders Breivik 2011-es norvégiai, valamint Brenton Tarrant idei új-zélandi terrortámadását akarta utánozni.

Az ügyet a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) vizsgálja az északnyugat-lengyelországi Szczecinben működő, szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészségi osztály felügyeletével. A letartóztatottakat az ABW már korábban is figyelte, annak a nyomozásnak keretében, amelyet a 2015-ben tizenhárom év börtönbüntetésre ítélt Brunon Kwiecien kémiatanár ellen folytattak. Kwiecien az ítélet szerint három éve terrortámadást tervezett a lengyel parlament ellen, és illegális fegyverkereskedelmet is folytatott.

Összefüggésben állhat az üggyel az is, hogy Lengyelországból azonnali hatállyal kiutasították Anton T. svéd állampolgárt, a radikális Északi Ellenállási Mozgalom tagját, aki egy félkatonai kiképzésre érkezett oda.

A Svédországban korábban másfél év szabadságvesztésre ítélt férfi házi készítésű robbanóanyagok felhasználásával részt vett egyebek között a göteborgi menekülttábor ellen elkövetett merényletekben.
Anton T. Lengyelországban olyan félautomata fegyver használatát sajátította volna el, amelyet Tarrant az új-zélandi Christchurch két mecseténél használt, az 51 ember életét kioltó terrorcselekmény elkövetésekor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×