eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Török páncélozott harci járművek tartanak Észak-Szíria felé a délkelet-törökországi Sanliurfa tartomány Akcakale településén 2019. október 10-én. Előző nap megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetségeseinek közös, a Béke Forrása fedőnevű hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet ellen. Törökország biztonsági övezetet akar létrehozni Szíria északi részén, ahová át tudná helyezni az országban lévő több mint három és fél millió szíriai menekült jelentős részét.
Nyitókép: MTI/EPA

Törökország öt napra felfüggeszti a kurdok elleni szíriai offenzívát

Az Egyesült Államok és Törökország Észak-Szíriára vonatkozó tűzszüneti megállapodást kötött - jelentette be Mike Pence amerikai alelnök Ankarában, miután Recep Tayyip Erdogan török államfővel egyeztetett.

Pence szerint Törökország beleegyezett egy ötnapos tűzszünetbe, hogy lehetővé tegye a szíriai kurd csapatok visszavonását a szíriai-török határról.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben üdvözölte a bejelentést. Azt írta, "nagyszerű hírek érkeztek Törökországból". "Életek millióit sikerült megmenteni!" - fűzte hozzá az amerikai elnök.

Erdogan a nap folyamán a Pence vezette amerikai küldöttséggel tárgyalt. Trump abban a reményben küldte Ankarába az amerikai alelnököt, hogy sikerül tűzszünetet kieszközölnie a török és kurd erők között Északkelet-Szíriában.

Egy névtelenséget kérő török tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek elmondta: "Törökországnak pontosan azt sikerült elérnie, amit akart a találkozón."

Két nappal korábban a török elnök még azt mondta, Törökország az amerikai elnök figyelmeztetése ellenére sem fog soha tűzszünetet kötni Északkelet-Szíriában, ahol a török hadsereg a múlt héten hadműveletet indított Washington szoros helyi szövetségese, az Ankara által terrorszervezetnek tartott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen.

Törökország szíriai offenzívájáról az összes cikket elolvashatja ITT.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 08:27
×
×
×
×