eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági
Nyitókép: JIM LO SCALZO

Eljárás a hazaárulás zászlaja alatt: mi vár Trumpra?

Az amerikai képviselőház demokrata elnöke bejelentette, hogy megvizsgálja, indítson-e alkotmányos felelősségrevonási eljárást (impeachment) Donald Trump elnök ellen. Az ügy előzménye, hogy Donald Trump július 25-én felhívta az ukrán elnököt, és állítólag Joe Biden egykori alelnökről és fiáról beszélt Volodimir Zelenszkijjel.

Egy bírósági eljárás lefolytatásához az amerikai elnökkel szemben nem elégséges egyszerűen a képviselőház elnökének az indítványa, hanem a képviselőház többségének, majd a szenátus kétharmadának a szavazata szükséges, ismertette Frank Tibor, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének egyetemi tanára, aki szerint ennek a politikai lehetősége nincs meg, miután

az említett többségek nem lesznek meg.

A szakértő úgy véli, Nancy Pelosi házelnök lépésével elsősorban a közvélemény figyelmét tudja ráirányítani arra, hogy mi mindennel vádolható Donald Trump. Hogy milyen területeken lehet egyáltalán szóba hozni a vesztegetést, a hazaárulást, vagy esetleg más súlyos vádaknak az ügyét, amelyek szükségesek egyáltalán egy ilyen eljárás megindításához. Továbbá a demokrata párti politikus ezzel valamelyest gyengíteni is tudja az elnök újraválasztási esélyeti, növelve az elégedetlenek táborát.

A hazaárulás az egyik legsúlyosabb vádpont, illetve gyanúsítás lehet az ügyben, ami akár meg is állhatja a helyét, amennyiben bebizonyosodna, hogy Donald Trump egy júliusi telefonbeszélgetés során valóban nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre Joe Biden egykori alelnök, jelenleg demokrata párti elnökjelölt-aspiráns ukrajnai ügyleteinek feltárása érdekében, jegyezte meg Frank Tibor, tekintettel arra, hogy az elnöknek nincsen arra joga, hogy kvázi kiadja az amerikai ügyeket és más országok vezetőinek a kezébe tegye le.

Arról azonban egyelőre nem tudni, hogy az említett július 25-i beszélgetés, vagy annak átirata közkézen forogna-e, és hogy valamely médium birtokában lenne, miután

még nem került nyilvánosságra

– fogalmazott az egyetemi tanár, aki azt is megjegyezte az InfoRádiónak nyilatkozva: a nagy kérdés, hogyha nyilvánosságra kerülne, akkor egyáltalán igazolódna-e az, hogy egy hazaárulás szintű bűntény fogog fenn az amerikai elnök esetében. Mindemellett a vád alapja nincs még tisztázva, tette hozzá Frank Tibor.

Az tudható, hogy Joe Biden fia, Hunter Biden korábban csatlakozott az egyik, ha nem a legnagyobb magánkézben lévő ukrán olajtársaság igazgatótanácsához, ami azt a képzetet erősíti, hogy a Biden család,az ukrán érdekeket kiszolgálta – ismertette a szakértő. Ráadásul Biden alelnökként többször járt Ukrajnában, úgyhogy fölvetődhet a gyanú, hogy mdkét Biden, apa és fia tulajdonképpen az ukránok szolgálatában áll.

Frank Tibor végezetül megjegyezte: hogy a fentieket mennyire lehet igazolni, valamint azt, hogy a Biden család ukrán kapcsolatai mennyiben veszélyeztetik az Egyesült Államokat és annak érdekeit, az egy külön kérdés, amit

nagyon alaposan és gondosan tisztáznia kell a kongresszus mindkét házának,

ahhoz, hogy egy ilyen eljárás elindulhasson a hazaárulás zászlaja alatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×