eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Tüntetés a szudáni hadsereg kartúmi főhadiszállásánál 2019. április 8-án, amikor a tiltakozók harmadik napja követelik a 30 éve hatalmon lévő Omar Haszan Ahmed el-Besir elnök lemondását.
Nyitókép: MTI/AP

Hét ember halt meg a szudáni kormányellenes tüntetéseken

Hét ember meghalt és mintegy 2500 embert őrizetbe vettek a hétvégi kormányellenes tüntetéseken Szudánban - közölte a szudáni állami média hétfőn, az ország belügyminiszterének közlésére hivatkozva.

A szudáni állami hírügynökség értesülései szerint a szudáni belügyminiszter arról beszélt a parlamentben, hogy a tüntetéseken 15 civil, valamint a biztonsági erők 42 tagja is megsérült.

A demonstrációk december óta tartanak, a gazdasági nehézségek, a növekvő infláció és az üzemanyaghiány, illetve a kenyér árának emelkedése miatti tiltakozásokon

egyre többen követelik a harmadik évtizede hatalmon lévő Besír távozását.

A megmozdulások hétfőn is folytatódtak a fővárosban, Kartúmban. Szemtanúk és aktivisták közlése szerint hétfőn a hadsereg megakadályozta, hogy a biztonsági erők feloszlassák a kormányellenes tüntetők többezres tömegét Kartúm központjában, nem messze a védelmi minisztérium épületétől.

A beszámolók szerint

a készenléti rendőrség és a titkosszolgálat emberei kisteherautókkal rontottak a tiltakozókra,

miközben könnygázgránátokkal igyekeztek feloszlatni a mintegy háromezres csoportosulást. A védelmi minisztériumot őrző katonák ugyanakkor a tüntetők védelmére siettek, és többször a levegőbe lőttek. A biztonságiak erre visszavonultak anélkül, hogy tüzet nyitottak volna. A tömeg ez idő alatt szemtanúk szerint azt skandálta, hogy "A hadsereg velünk van" és "Egy nép, egy hadsereg". Egy neve elhallgatását kérő tisztviselő úgy nyilatkozott a dpa német hírügynökségnek, hogy eközben három katona és számos civil is megsérült.

Omar el-Besír katonai hatalomátvétel után került hatalomra 1989-ben. 2010-ben és 2015-ben választásokat nyert. Mindeddig nem mutatta jelét annak, hogy hajlandó volna megválni a hatalomtól, de tett már olyan kijelentést, hogy változásokat csak békés úton, a szavazófülkékben lehet kezdeményezni. Januárban azzal vádolta meg a tüntetőket, hogy az "arab tavasz" felkeléseit próbálják utánozni, és figyelmeztette őket, ne próbálják káoszba sodorni az országot.

Az ország gazdasága 2011 óta gyengül, miután Dél-Szudán kivívta függetlenségét és elszakadt Szudántól, amely így elvesztette olajkitermelésének háromnegyedét. Ez megfosztotta Kartúmot egyik devizaforrásától, a csökkenő valutatartalékok miatt pedig jelenleg korlátozzák a banki pénzfelvételt és a pénzváltást, amit a szudáni font elértéktelenedése és a dollár feketepiacának erősödése kísért. Besír február 22-én egyéves időtartamra szükségállapotot hirdetett.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×