eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

A koszovói kormányfő lehetségesnek tartja a kapcsolatok rendezését Szerbiával

A koszovói kormányfő lehetségesnek tartja, hogy még az idén megállapodás jöjjön létre Szerbiával a kapcsolatok normalizálásáról. Ramush Haradinaj azonban kizárja, hogy területcseréről tárgyaljanak.

"A területekről és a határokról szóló vita ajtót nyitna a múltra, és ez a múlt tragikus volt" - mondta az AFP-nek adott és a francia hírügynökség által szombaton közölt interjújában. Hozzátette, "veszélyes" lenne a határok elmozdításáról tárgyalni, "mert ezzel nem jutnánk közelebb a megállapodáshoz, ellenkezőleg, távolabb kerülnénk tőle".

Augusztusban Hashim Thaci koszovói és Aleksandar Vucic szerb elnök nyitottnak tűnt egy esetleges területcserére. A sajtóban megjelent információk arról szóltak, hogy a határmódosítást követően Szerbiához kerülnének a főként szerbek lakta észak-koszovói városok, míg Koszovóé lenne a dél-szerbiai, többségében albánok lakta Presevo-völgy.

Ramush Haradinaj késznek mutatkozott viszont a vámvitáról való egyeztetésre. Koszovó novemberben 100 százalékos védővámot vetett ki a Szerbiából érkező termékekre. A koszovói kormányfő ezzel kapcsolatban azt mondta, ha komoly tárgyalások lesznek Koszovó elismeréséről, hazája mérlegelni fogja az intézkedés visszavonását. Amennyiben viszont Szerbia továbbra is kizárja, hogy elismeri Koszovó függetlenségét, érvényben marad a büntetővám.

A többségében albánok lakta Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amely azóta sem ismeri el a terület elszakadását. Az Európai Unióba törekvő Szerbiának viszont rendeznie kell területi vitáit az integráció előmozdításához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×