eur:
392.4
usd:
362.46
bux:
72058.73
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Rendőrök érkeznek a strasbourgi lövöldözés áldozatainak rögtönzött belvárosi emlékhelyéhez 2018. december 13-án. Két nappal korábban Chérif Chekatt, egy iszlamista hátterű férfi a strasbourgi karácsonyi vásáron tüzet nyitott a járókelőkre, majd elmenekült a helyszínről. A támadásban hárman meghaltak, tizenketten megsebesültek, közülük hatan kritikus állapotban vannak.
Nyitókép: MTI/AP/Christophe Ena

Emelkedett a strasbourgi támadás áldozatainak száma

Meghalt a strasbourgi lövöldözés egy sebesült áldozata a kórházban, ezzel háromra emelkedett a város karácsonyi vására közelében történt kedd esti támadás halottjainak a száma - közölték a francia hatóságok.

A merényletnek 13 sebesültje van, akik közül ötnek az állapota súlyos, egyikőjük az agyhalál állapotában van - áll párizsi államügyészség csütörtökön kiadott közleményében.

A Chérif Chekatt néven azonosított merénylő kézifegyverével kezdett lövöldözni a Strasbourg központjában zajló karácsonyi vásár közelében. A párizsi főügyész, Rémy Heitz szerint a gyanúsított a merénylet elkövetésekor azt kiáltotta, hogy Allahu akbar (Allah a leghatalmasabb). A tettes a dpa német hírügynökség információi szerint egy észak-afrikai gyökerekkel rendelkező francia állampolgár.

A szökésben lévő Chekattot a francia rendőrség nagy erőkkel keresi, megerősítették emiatt a német-francia határ térségének ellenőrzését is.

Benjamin Griveaux kormányszóvivő csütörtökön azt mondta, a francia kormány a merénylet miatt arra kéri a sárgamellényes tiltakozókat, legyenek tekintettel arra, hogy az elmúlt hetekben a biztonsági erők fokozott igénybevételnek voltak kitéve - amit csak tetéznek a Strasbourgban történtek -, és inkább ne vonuljanak utcára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×