eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Megvan az ítélet a Charlottesville-i gázoló ügyében

Szándékos emberölés és további kilenc bűncselekmény vádjában bűnösnek találta a Virginia állambeli Charlottesville egyik bírósága azt a 21 éves férfit, aki tavaly halálra gázolt egy tüntetőt a városban történt zavargások idején.

2017 augusztusában Charlottesville-ben demonstrációt szerveztek Robert Lee tábornok szobrának elmozdítása ellen. Lee tábornok az amerikai polgárháborúban (1860-1865) a déli csapatok parancsnoka volt, és a város vezetői úgy vélték, hogy nem a város szívében lévő parkban volna a helye a szobornak. A szobor mellett békésen tüntetők közé fehér felsőbbrendűséget és fajgyűlöletet hirdetők vegyültek - jó részük más államból érkezett -, és a demonstráció véres összecsapásokba fulladt. Egy magát nyíltan neonácinak hirdető - szintén nem virginiai - férfi, James Fields autójával szándékosan az ellentüntetők közé hajtott, megölt egy 32 éves nőt, és megsebesített 19 további embert.

Egy rendbeli szándékos emberölésben, nyolc rendbeli szándékos testi sértésben, és cserbenhagyásos gázolásban találta őt bűnösnek az esküdtszék. Akár életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélhetik. A büntetési tételt a jövő héten hirdetik ki.

Fields ellen folyamatban van egy másik eljárás is egy szövetségi bíróságon, amelyben gyűlölet-bűncselekményekkel vádolják, és ezekért halálra is ítélhetik. Fields mindkét büntetőperben ártatlannak vallja magát minden vádpontban.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×