eur:
393.1
usd:
363.24
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Friedrich Merz volt frakcióvezető, Annegret Kramp-Karrenbauer pártfőtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter (b-j), a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökjelöltjei a bemutatkozásukat szolgáló nyolc regionális pártértekezlet egyikén Lübeckben 2018. november 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/David Hecker

CDU-tisztújítás: nem hozott eredményt az első szavazás

Az újabb szavazást rögtön az első forduló eredményének kihirdetése után megkezdték

Nem hozott döntést az elnökválasztás első fordulója pénteken Hamburgban a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító kongresszusán, mert egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét. A titkos szavazáson az 1001 küldött közül 999-en vettek részt, valamennyien érvényesen voksoltak.

  1. Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár 450 szavazatot kapott.
  2. Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag) frakcióvezetőre 392 küldött szavazott.
  3. Jens Spahn egészségügyi miniszter 157 szavazatot szerzett.

A párt alapszabálya szerint második fordulót tartanak, amelyben az első két helyezett, vagyis Annegret Kramp-Karrenbauer és Friedrich Merz között lehet választani. A szavazást rögtön az első forduló eredményének kihirdetése után megkezdték.

Ennek eredményeként ismét női elnöke lesz a német Kereszténydemokrata Uniónak: Annegret Kramp-Karrenbauer, a párt főtitkára kapta a legtöbb szavazatot a párt hamburgi tisztújító kongresszusán. Részletek itt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Az elmúlt napokban történelmi csúcsra ugrott Magyarország nettó áramexportja Ukrajna felé, mert az orosz támadások miatt kiesett ukrán energiatermelést óriásira pörgetett importból kénytelenek fedezni, és közben a nyári melegben felfutott az ukrán villamosenergia igény is. Mindez júniusban azt eredményezte, hogy az Ukrajnával szomszédos országok közül messze Magyarország exportálta a legtöbb áramot keleti szomszédunkba; és ez a hőségben várhatóan még hetekig így marad. Még a felpörgetett uniós áramimport sem elég azonban ahhoz Ukrajnában, hogy meg lehessen úszni a naponta sok órás áramszüneteket, amelyet országszerte éreznek az emberek. A szorult helyzetbe került ukránokon jórészt azért tudunk segíteni, mert az összekapcsolt európai árampiac részei vagyunk, és mindez kapóra jön például a magyarországi naperőmű tulajdonosok egy kis részének is, akik a nagykereskedelmi piacon értékesítik a villamos energiát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×