eur:
397.29
usd:
356.86
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin
Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt képviselője felszólal a 2019. évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 29-én.
Nyitókép: MTI / Kovács Attila

Fontos külpolitikai pozícióba került Mesterházy Attila

Az MSZP-s politikust választották a NATO-parlament szocialista frakciójának vezetőjévé, valamint a Transzatlanti Védelmi és Biztonsági Együttműködés albizottság elnökévé. Mesterházy Attila szerint pozíciója lehetőség a magyar nemzeti érdekek szélesebb körű képviseletére.

Magyar szempontból példátlan dolog történt, NATO-csatlakozásunk óta ugyanis - mint Mesterházy Attila szocialista politikus az InfoRádiónak fogalmazott - nem töltött be még ilyen pozíciót magyar politikus, mint amilyenre most az MSZP korábbi elnökét megválasztották.

Ismert, Mesterházy az elmúlt három évben a NATO parlamentjében dolgozott az egyik bizottság jelentéstevőjeként.

"Ha csak a mai híreket nézzük, amikor az ukrán-orosz konfliktus egy újabb dimenzióba lép - orosz hadihajók támadtak ukrán hajókra -, látható, hogy a biztonság kérdése felértékelődött kérdéssé válik az egész világon. Ilyen szempontból a NATO a legerősebb szereplője a globális biztonsági térnek. Ebben természetesen nem a NATO parlamenti közgyűléséé a legfontosabb szerep, de mégis fontos, mivel azok a képviselők ülnek benne, akik hazájukban ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak" - mondta az InfoRádiónak.

Mesterházy azt várja, hogy új pozíciójából fakadóan Magyarországnak nagyobb lobbiereje és jobb kapcsolatépítő képessége lesz. Hozzátette: a magyar kormánynak a legkevesebb nemzetközi konfliktusa épp a NATO keretein belül van,

bár szerinte Ukrajna akadályozása abban, hogy összehívják az ukrán NATO-tanácsot, illetve a legutóbbi időkben a Gruevszki-ügyben játszott magyar kormányzati szerep azért előkerül a NATO folyosói beszélgetésein is, vagy éppen Magyarország Oroszországhoz fűződő kapcsolata is.

A politikus a pozícióért egy francia szenátort győzött le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×