eur:
394.13
usd:
363.48
bux:
71019.7
2024. július 8. hétfő Ellák
A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését, azaz a brexitet ellenző tüntetők a londoni parlament előtt 2018. november 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Sorsfordító nap előtt áll az Európai Unió

Vasárnapi soron kívüli brüsszeli csúcstalálkozójukon az európai uniós vezetők várhatóan aláírják a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről és a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról.

Az ülés reggeli megnyitását követően a résztvevők a hagyományoknak megfelelően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztetnek.

Ezután munkaülés kezdődik a Brexit után bennmaradó tagországok állam- illetve kormányfőinek részvételével.

Theresa May brit miniszterelnök délelőtt 11 órakor csatlakozik a huszonhetekhez, és várhatóan aláírják a két dokumentumot.

A találkozó a hivatalos tervek szerint dél körül véget ér, minthogy több uniós vezető, köztük Angela Merkel német kancellár is nyilvánvalóvá tette, hogy nem akar már tárgyalni, csak aláírni a kész egyezményt. Sajtóhírek szerint éppen ezért ebédet sem rendeltek az Európai Tanácsba.

Szombat reggel Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök még "vétóval" fenyegetett, amennyiben nem tisztázzák Gibraltár kérdését, ez azonban intenzív tárgyalások eredményeképpen délutánra sikerült.

Meghívólevelében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közölte, hogy a két dokumentum aláírását fogja javasolni a résztvevőknek, valamint azon véleményének adott hangot, hogy

bár a britek távozása sajnálatos, sikerült megtalálni a lehető legjobb kompromisszumot.

A kiválási megállapodásról majd még a brit parlamentnek is szavaznia kell, ennek kimenetele viszont közel sem egyértelmű, sőt az elutasítás tűnik valószínűbbnek.

Címlapról ajánljuk

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×