eur:
393.78
usd:
363.38
bux:
71392.72
2024. július 8. hétfő Ellák

Brexit - Sikerült megállapodni Gibraltár kérdéséről

Sikerült megállapodni Gibraltár kérdéséről, és így már Spanyolország is kész támogatni az Egyesült Királyság uniós kilépéséről kötendő megállapodást - jelentette be szombaton Madridban Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök.

"Tudattam az uralkodóval, hogy Spanyolországnak sikerült megállapodást elérnie Gibraltár ügyében" - jelentette be a tévében élőben közvetített beszédében a spanyol kormányfő, hozzátéve, hogy ennek megfelelően megtartják a vasárnapi rendkívüli uniós csúcstalálkozót Brüsszelben, Madrid nem emel "vétót", és támogatja a Brexit-megállapodást.

A Reuters brit hírügynökségnek sikerült megszereznie azt a dokumentumot, amely szerint az EU a vasárnapi csúcstalálkozón ki fogja nyilvánítani, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió között a Brexit után kötendő, jövőbeni megállapodások területi hatálya nem fog kiterjedni Gibraltárra, az Ibériai-félsziget déli csücskén fekvő brit területet érintően az EU és London köthet ugyan külön megállapodásokat, de csak Spanyolország előzetes hozzájárulásával.

A Földközi-tenger és az Atlanti-óceán közötti tengerszoros partján, stratégiai fontosságú helyen fekvő, alig 6,5 négyzetkilométernyi Gibraltár évszázadok óta brit ellenőrzés alatt áll.

Madrid az Egyesült Királyság kiválása kapcsán vétójogot követelt magának a Gibraltárt érintő megállapodásokkal kapcsolatban, amelyet ebben a formában meg is kap.

A brit kilépés feltételeiről a múlt héten sikerült megállapodniuk a brit és az uniós tárgyalódelegációknak, majd a héten a jövőbeni kapcsolatok alapjait lefektető politikai nyilatkozat szövege is megszületett. Az elsőt illetően Madridnak jogilag nincs lehetősége vétót emelni, mert azt minősített többséggel jóváhagyhatják az uniós tagállamok, de egy spanyol "nem" megbontotta volna az EU eddig töretlen egységét a Brexit kérdésében. Emellett Madridnak abban valóban vétójoga lesz, hogy az EU a kilépést követően milyen kereskedelmi megállapodást köthet az Egyesült Királysággal.

Címlapról ajánljuk
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Alapító bejelentések
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Mekkora gyomros a piacoknak a kormány új kiigazító csomagja?

Mekkora gyomros a piacoknak a kormány új kiigazító csomagja?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása.  A műsorban a kormány új kiigazító csomagjával foglalkoztunk. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter egy rendkívüli kormányinfón jelentette be, hogy a bankoknak, a multinacionális vállalatoknak és az energiacégeknek úgynevezett védelmi hozzájárulást kell fizetniük. Az idei évre 400 milliárd forintos bevételnövekedésre számítanak a költségvetésben mindezek hatására.  Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a bankadó részleges kivezetése nem minden pénzintézetnél megy majd végbe, továbbá megemelik a tranzakciós illetéket és egy teljesen új adót is kivetnek "devizaváltási illeték" néven. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadót – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökkentik. A csomag makrogazdasági és devizapiaci hatásairól Virovácz Péterrel, az ING Bank vezető közgazdászával beszélgettünk. A költségvetési következményekről pedig Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját és makroelemzőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×