eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Cseh bel- és külügyminiszter: az EP a mai magyarországi helyzetről mondott véleményt

Az Európai Parlament szerdai szavazása nem Magyarországról hozott bírósági ítélet volt, és nincs összefüggésben Budapest migrációval kapcsolatos álláspontjával - véli a cseh bel- és külügyminiszter.

Jan Hamácek, aki egyben a koalíciós kormány alelnöke is, megjegyezte: a CSSD elnökeként őt is nyugtalanítja Orbán Viktor kormányának néhány lépése.

"Nincs szó semmiféle Magyarország felett hozott bírósági ítéletről a migrációs válságban elfoglalt álláspontja miatt. Az Európai Parlament képviselőinek az időszerű magyarországi helyzetről alkotott véleményének a kifejezéséről van szó" - nyilatkozott újságíróknak Hamácek, aki a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke is.

A politikus a CTK hírügynökség beszámolója szerint úgy vélte: a szavazás jelzés, hogy az európai államok elégedetlenek azokkal a lépésekkel, amelyeket az Orbán-kormány tesz.

"Orbán Viktor kormányának néhány lépése, például a bíróságokkal vagy a független médiával szemben, engem is nyugtalanít"

- fogalmazott Hamácek.

A szociáldemokrata cseh politikus emlékeztetett: a CSSD magyarországi partnerpártja ellenzékben van, és nagyon kritikusan viszonyul az Orbán-kormányhoz. "Megértem azokat a képviselőket, akik elindítottak egy eljárást" - tette hozzá Hamácek.

A Cseh Szociáldemokrata Pártnak négy képviselője van az Európai Parlamentben. Egy képviselő nem szavazott, egy elutasította a jelentést, egy tartózkodott, míg a negyedik, Miroslav Poche, akit a CSSD a külügyminiszteri tisztségre jelölt, de az államfő és a kormányfő ezt egyaránt elutasította, megszavazta a Sargentini-jelentést. Jan Hamácek azt mondta, hogy pártelnökként nem fog foglalkozni a szavazással.

A cseh bel- és külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az EP-szavazás csak egy folyamat kezdete, amelyről nem tudni, hogy hogyan végződik. Emlékeztetett: amennyiben az Európai Tanács szavazna Magyarország szavazati jogainak megvonásáról, minden tagállam egyetértésére szükség lenne.

"Csehország ebben az esetben kialakítaná megfelelő álláspontját"

- szögezte le Hamácek.

Jan Hamácek még korábban, a közszolgálati Cseh Televízió február 25-i vitaműsorában azt mondta, hogy a migráció kérdésében Csehország egyértelműen Magyarország mellett van. Szerinte azonban probléma, ha egy politikus megpróbálja lebontani a mai liberális demokratikus rendszert. "Ezt már nem támogathatjuk" - szögezte le Hamácek, aki korábban négy évig a parlamenti alsóház elnöke volt. A politikus úgy látja: Csehországot jelenleg ilyen veszély nem fenyegeti, de a problémára figyelni kell.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×