eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Sztrájkhullám indulhat el Horvátországban

Nem kaptak fizetést júliusban, ezért letették a munkát két horvátországi hajógyár dolgozói. 4500 embernek tartozik a cég, amely közölte, hogy egyelőre nem tud fizetni.

Szerdától sztrájkba léptek a rijekai 3. maj és a pulai Uljanik hajógyár dolgozói, elmaradt júliusi béreiket követelve. Azután döntöttek a nyomásgyakorlás mellett, hogy a tárgyalások nem vezettek eredményre. A szakszervezetek próbáltak egyezségre jutni a hajógyári vezetéssel, de az Uljanik csoport - amelyhez a két gyár tartozik - igazgatósága közölte, hogy egyelőre nem áll rendelkezésükre az az összeg, amelyet közel 4500 dolgozó számára bérként ki tudnának fizetni.

A szakszervezetek szerint munkabeszüntetés addig tart, amíg a vezetés eleget nem tesz a követeléseknek.

A munkások elégedetlenek és a vezetést okolják a két hajógyár fizetésképtelenségért, ugyanakkor a kormánytól várnak segítséget. A hajógyárakat még 2012-ben privatizálta az állam, az Uljanik csoport részvényeinek 46 százalékát a dolgozók birtokolják. A horvát hajógyárak ennek ellenére továbbra is likviditási problémákkal küzdenek.

A horvát kormány a pénzügyi problémákról értesítette az Európai Bizottságot, és most a testület hozzájárulását várja a szanáláshoz és a szerkezetátalakításhoz, a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében. Horvátország még 2012-ben megállapodott az EB-vel a hajógyárak szanálásáról. Brüsszel azt várta el Horvátországtól, hogy hagyjon fel a hajógyártás versenytorzító hatású állami támogatásával.

Zágráb a horvát adófizetők pénzéből a hajógyárak támogatására 30,6 milliárd kunát (1320 milliárd forint) költött eddig. A kormány ez év januárjában az EB belegyezésével újabb 96 millió euró (30 milliárd forint) hitelre vállalt garanciát az Uljanik csoport részére. A feltőkésítési pályázatra áprilisban három vállalat is jelentkezett: a hongkongi Asian Bond Ventures és két horvát, a DIV GRUPA d.o.o és Kermas Energija d.o.o., utóbbit választotta a vezetés stratégiai partnernek. A Kermas a Brodotrogir tulajdonosa is.

A közép-dalmáciai hajógyár szintén likviditási problémákkal küzd, az ottani dolgozók péntektől lépnek sztrájkba, amennyiben addig nem kapnak fizetést.

A Vecernji List című horvát napilap arról írt, hogy az állam csak az Uljanik csoportban 600 millió euró (193 milliárd forint)értékben vállalt kezességet különböző hitelekre. Amennyiben csődbe jut a vállalat és a hitelgaranciákat érvényesítik, az komoly problémákat okozhat a költségvetésben.

Az Uljanik csoport 2018 első hat hónapjában 364,8 millió kuna (15,7 milliárd forint) veszteséggel zárt, ami háromszor több, mint egy évvel korábban volt. A csoport bevétele 44 százalékkal csökkent, 838,2 millió kunára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×