eur:
394.84
usd:
367.52
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Mati, 2018. július 24.Kiégett autóroncsok, miután az Athén térségében pusztító bozóttűz felperzselte a fővárostól keletre fekvő Matit 2018. július 24-én. A térségben pusztító erdőtűz következtében legkevesebb ötven ember életét vesztette. (MTI/EPA/Pantelisz Szaitasz)
Nyitókép: (MTI/EPA/Pantelisz Szaitasz)

Újabb megrázó felvételek a görögországi tűzvészről

Már 74 halálos áldozatról tudnak, egyikük egy hat hónapos csecsemő. Csaknem 190-en sérültek meg, köztük 23 gyermek. Több ország felajánlotta segítségét a tűzvész megfékezéséhez.

Kedd délutánra az Athéntól alig 29 kilométerre lévő, Mati nevű település környékén - ahol a tűz rendkívül erőteljes volt - a szél mérséklődött, és ennek köszönhetően lelassult a tűz. "A halálos áldozatok száma folyamatosan nő" - mondta Evangelosz Burnusz, az Athéntól keletre fekvő Rafina kikötőváros polgármestere a Szkai tévének nyilatkozva.

Megrázó képek érkeznek a helyszínről:

Mati településről, a közelében fekvő Rafinából, illetve a környező utakon autózók közül a hírek szerint nagyjából 160 felnőttet és 20 gyereket vittek kórházba. Szemtanúk rettenetes jelenetekről számoltak be. Többen az autópályán égtek halálra a település közelében. Athéntól keletre otthonok és autók százai váltak a lángok martalékává.

Még az űrből is látszik a bibliai csapás.

A halálos áldozatok között külföldiek is vannak, egy lengyel nő és a fia veszett oda a lángokban. Magyar áldozatról vagy sérültről nem tud az athéni magyar nagykövetség.

Továbbra sem tudni, hogy mi okozta az Athén körüli tüzeket, ugyanakkor az utóbbi napokban 40 fok fölé emelkedett a hőség az ország középső részén, ami súlyos szárazsággal és erős széllel párosult.

A görög kormány nemzetközi segítséget kért az Európai Uniótól. Ciprus ajánlotta fel először együttműködését, és sorra jönnek a felajánlások: Spanyolország útnak indított két tűzoltó hidroplánt, amelyek együttesen öt és fél köbméter vizet tudnak a lángokra zúdítani.

Horvátország szintén kész küldeni két tűzoltórepülőt. Törökország ugyancsak felajánlotta, hogy tűzoltórepülőkkel és helikopterekkel segíti az oltást, és kérés esetén háromnegyed órán belül a helyszínre érkezhet légi egysége.

Együttérzését fejezte ki és segítséget is ajánlott mások mellett Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök.

Izrael szintén tudatta, hogy kész bekapcsolódni az oltásba, és emellett orvosi segítséget is felajánlott az erdőtüzek sérültjeinek kezelésében.

Ferenc pápa táviratban tudatta, hogy mélyen elszomorítja a tragédia, és hogy imádkozik az áldozatokért és családtagjaikért. Alekszisz Ciprasz kormányfő háromnapos gyászt hirdetett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×