eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Még nem történt ilyen Japánban

Sosem tapasztalt hőség sújtja Japánt, a meteorológiai megfigyelések történetében először mértek 41,1 Celsius-fokot - közölték a hatóságok.

A hőmérséklet 40 Celsius-fok fölé emelkedett hétfőn a Gifu prefektúrában lévő Szaitamában és a fővárosban, Tokióban. Minden idők legmagasabb hőmérsékletét, 41,1 fokot mértek a fővárostól északnyugatra fekvő Kimagaja városában, ahol 1896 óta állnak rendelkezésre hőmérsékleti adatok. Az eddigi rekordhőmérséklet 41 fok volt, amelyet a nyugati Kocsi prefektúrában mértek 2013 augusztusában.

Előző nap, vasárnap a hőmérséklet 35 Celsius-fok fölé emelkedett az ország 927 megfigyelési pontja közül 237-ben. Idén ez volt a legmagasabb adat - közölte az időjárási szolgálat. A hőség miatt vasárnap 3125 esetben riasztották a mentőket a fővárosban, a legtöbb segélykérés volt egy napon az 1936-ban létesített egészségügyi készenléti szolgálat történetében.

A szigetországon több hőhullám vonult végig ebben a hónapban, kéttucatnyin haltak meg hőgutában, csaknem tízezren kerültek kórházba. A halálos áldozatok többsége idős volt. A Kyodo hírügynökség arról számolt be, hogy hétfőn hárman haltak meg, köztük egy 90 éves férfi is, akire eszméletlen állapotában találtak a fővárostól északra fekvő Csicsibu településen. Ő a kórházban halt meg.

Tavaly 44 ember halt meg a hőgutában Japánban.

Az orvosok arra figyelmeztették a lakosokat, hogy ne tartózkodjanak sokat a tűző napon, hordjanak kalapot és igyanak sok folyadékot. A hatóságok szerint július végéig marad a hőség.

Japánban, a mostani rendkívüli meleget megelőzően, heves esőzések voltak az ország nyugati részében, árvizek és földcsuszamlások alakultak ki. A természeti csapásokban mintegy 220 ember halt meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×