eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Vádat emeltek a turisták halálát okozó hajóskapitányok ellen

Negyvenkét halálos áldozatot követelt a Phuket térségben történt hajószerencsétlenség.

Gondtalanság miatt vádat emeltek Thaiföldön annak a két hajónak a kapitánya ellen, amelyek csütörtökön borultak fel és süllyedtek el a népszerű nyaralóhely, Phuket szigete közelében, a hatóságok vasárnapi közlése szerint a szerencsétlenség 42 halálos áldozatot követelt, 14 embert eltűntként tartanak nyilván, az áldozatok többsége kínai turista volt.

A Phoenix és a Serenita hajók fedélzetén több mint 130 turista utazott, közülük 127 kínai volt. Norraphat Plodthong, Phuket kormányzója vasárnap közölte, hogy valamennyi halálos áldozat és eltűnt kínai állampolgárságú.

A mentőegységeknek a rossz időjárás miatt vasárnap el kellett halasztaniuk a Phoenix kiemelését, a hatóságok azonban ígéretet tettek arra, hogy mindent megtesznek azért, hogy kivizsgálják a hajószerencsétlenséget, amely az egyik legsúlyosabb idegenforgalmat érintő tragédia volt az ország életében a 2004-es szökőár pusztítása óta.

A Phoenix a meteorológiai riasztás ellenére merészkedett a monszun évszakban viharos Andamán-tengerre, és egy ötméteres hullám felborította. A hajó fedélzetén 105 ember, köztük 93 kínai turista és 12 thai állampolgár - a legénység és túravezetők - tartózkodott. A hajó a parttól 7 kilométerre süllyedt el, a roncs körülbelül 38-40 méterrel van a felszín alatt.

A Serenita szintén felborult, de utasait - 35 turistát, az ötfős legénységet és egy túravezetőt - sikerült biztonságban partra szállítani.

A Phoenix kapitánya ellen halált, sérülést és anyagi károkat okozó gondatlanság miatt emeltek vádat, ő azonban tagadja, hogy nem a szabályoknak megfelelően járt el. A Serenita kapitánya ellen fizikális és mentális kárt okozó gondatlanság a vád.

A turizmus létfontosságú Thaiföld életében, a Világbank becslése szerint a délkelet-ázsiai ország GDP-jének mintegy 12 százalékát adja. A kínai turisták jelentik az idegenforgalom motorját, az évi 35,8 millió turistából tavaly 9,8 millió volt kínai.

Címlapról ajánljuk
A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését – pozitív értelemben – a georgiai válogatott okozta, amely vasárnap este kilenc órától története legnagyobb mérkőzését játssza Kölnben, a spanyolok ellen. Százéves grúz-georgiai futballtörténelem, magasságokkal és mélységekkel.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×