eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ingolstadt, 2018. március 15.Rupert Stadler, az Audi vezérigazgatója a német járműipari cég előző évi mérlegét ismertető sajtóértekezleten a társaság ingolstadti székházában 2018. március 15-én. (MTI/EPA/Lukas Barth)
Nyitókép: LUKAS BARTH

Előzetesben az Audi igazgatóságának elnöke

Elérte a dízelbotrány az Audi egyik vezérét: Rupert Stadler előzetes letartóztatásba került, mert a nyomozók szerint félő, hogy bizonyítékokat tüntetne el.

Őrizetbe vették hétfőn az Audi német autógyártó társaság igazgatótanácsának elnökét a tulajdonos Volkswagen csoport dízelbotrányával összefüggésben - írta a Reuters.

Rupert Stadler nem kommentálta a történteket, de a cég igazgatósága felháborítónak nevezte azt, és megerősítette, hogy kiáll az igazgatótanács elnöke mellett.

A VW-t és az Audit ellenőrző Porsche szóvivője szintén úgy fogalmazott, hogy az őrizetbevétel felháborította az igazgatótanácsot.

A müncheni ügyészség viszont hajthatatlan, szerintük félő, hogy Rupert Stadler bűncselekmény nyomait tüntetné el, ezért szükséges a kényszerintézkedés. Stadler egyébként nem került börtönbe, házi őrizetben tartják.

Rupert Stadler, akit csalással és hamis állítások okirati hitelesítésében való közreműködéssel gyanúsítanak,

május végén került a gyanúsítottak közé, akiknek száma így húszra emelkedett. Köztük van az igazgatótanács egyik tagja is.

A VW botránya 2015 szeptemberében kezdődött, amikor az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége megvádolta a társaságot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű jármű kipufogógáz-tisztító berendezésébe, amely érzékeli a mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán.

A VW elismerte a csalást. Az érintett csaknem 11 millió járműből 8,5 milliót az Európai Unióban adtak el.

A társaság ellen szabálytalan motorvezérlő rendszerrel felszerelt dízelautók európai értékesítése miatt folytatnak eljárást. Az Audinak több mint 200 ezer autót kellett visszahívnia a károsanyag-kibocsátást szabálytalanul befolyásoló megoldások miatt a VW dízelbotrányának 2015-ös kezdete óta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×