eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodája, amelyet ismeretlenek felgyújtottak Ungvár belvárosában 2018. február 27-én hajnalban. Az elkövetők betörték a székház egyik ablakát, és robbanószerkezetet vagy gyújtópalackot dobtak az épületbe.
Nyitókép: Nemes János

Az ukrajnai magyar székház elleni támadás csak a kezdet lett volna

Stratégiai fontosságú létesítmények, köztük vasúti hidak és alagutak felrobbantását tervezte Kárpátalján a nemzetiségek közötti viszály szítása céljából az a két őrizetben lévő ember, akiket a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székháza elleni februári támadással gyanúsítanak.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerint a székház elleni robbantásos támadás ügyének vizsgálatakor kiderült, hogy a bűncselekmény szervezőinek tervei között szerepelt az ukrán-magyar államközi viszony kiélezése is.

A szakszolgálat operatív munkatársai azt is kiderítették, hogy a KMKSZ-székház elleni támadás gyanúsítottjai diverziós cselekmények elkövetésére készültek több stratégiai fontosságú létesítmény ellen Kárpátalján - adta hírül szombaton a mukachevo.net munkácsi hírportál.

A KMKSZ-székház ellen február 27-én elkövetett robbantásos támadás két feltételezett elkövetőjét - a kelet-ukrajnai konfliktusos övezetet megjárt hivatásos katonákat - március elején fogták el a közép-ukrajnai Kropivnickij városban.

A gyanúsítottakat Ungváron a bíróság 60 napos előzetes letartóztatásba helyezte, amelyet a napokban további két hónappal meghosszabbítottak. A székházrobbantás ügyét az ügyészség terrorcselekménynek minősítette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×