eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Europol: a terrorfenyegetés nagy és összetett

Magas a terrorfenyegetettség az Európai Unió országaiban, amelyekben több tízezer potenciális terrorista tartózkodik - jelentette ki hétfőn Rob Wainwright, az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) főigazgatója a szervezet tevékenységét felügyelő közös parlamenti ellenőrző csoport második találkozója utáni sajtótájékoztatón Szófiában.

"Nyilvánvaló, hogy nehéz meghatározni a potenciális terroristák pontos számát Európában, de a fenyegetettség nagy és összetett. Különös tekintettel azokra az aktív külföldi harcosokra, akik Szíriában és Irakban voltak, és akik a jövőben visszatérhetnek. Ezenkívül radikalizálódott emberek egész csoportja található az európai országokban, ők jelenleg is a biztonsági szervek megfigyelése alatt állnak mint potenciálisan veszélyes elemek. Lehetséges számuk mintegy 30 ezer, és bár nem mindnyájuknak áll szándékában terrorcselekményt elkövetni, a titkosszolgálatok előtt álló kihívás hatalmas, és épp ezért rendkívül fontos a nemzetközi együttműködés e területen" - jelentette ki Wainwright az újságírók kérdéseire válaszolva.

A hétfői találkozón a soros EU-elnök Bulgária parlamenti belügyi bizottságának elnöke, Cvetan Cvetanov elmondta, hogy 800 olyan emberről gyűjtöttek információt, akik valamelyik nyugat-balkáni országból csatlakoztak az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez, és harcoltak annak soraiban, és mintegy 5000 olyan EU-s állampolgárról van tudomásuk, akik a harcok végeztével megpróbálnak visszatérni hazájukba. "Ez egy komoly potenciális fenyegetés" - hangsúlyozta Cvetanov.

Az Europol tevékenységét felügyelő közös parlamenti ellenőrző csoport szófiai találkozójának célja saját eljárási szabályainak előkészítése. A sajtótájékoztatón elhangzott nyilatkozat szerint sikerült konszenzusra jutni ez ügyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×