eur:
395.02
usd:
367.99
bux:
71510.05
2024. július 2. kedd Ottó

Bizalmatlansági indítványt terjesztettek be a Fico-kormány ellen

Beterjesztették a pozsonyi parlament ellenzéki pártjai hétfőn azt a Robert Ficóval és kormányával szembeni bizalmatlansági indítványt, amelyet még a múlt héten jelentett be a törvényhozás két ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő csoportosulás - jelentette be az SaS alelnöke, Lucia Duris Nicholsonová a párt hétfői sajtótájékoztatóján.

A bizalmatlansági indítványt rendkívüli ülésen fogja tárgyalni a parlament, ennek időpontja még nem ismert, azt a a házelnöknek a beadvány beterjesztésétől számított egy héten belül kell kitűznie.

A beterjesztést Igor Matovic, az OLaNO vezetője még a múlt héten azzal indokolta, hogy a kormányfő, aki szavai szerint "eladta lelkiismeretét a maffiának", nem hajlandó felelősséget vállalni azért, hogy "Szlovákia visszatérőben van a 90-es évekbe". Az indítványra akkor a szlovák kormányfő azt mondta: az ellenzéki pártok azzal beismerték, mi a céljuk, ami nem kevesebb, mint hogy államcsínyt hajtsanak végre, nem pedig az, hogy az újságíró és barátnőjének meggyilkolását kivizsgálják.

Az SaS politikusai hétfői sajtótájékoztatójukon közölték azt is, hogy visszavonják minden, a mostani ülésszakra vonatkozó korábbi beterjesztésüket, és egyelőre nem vesznek részt a törvényhozás munkájában, mivel - mint közölték - "a parlament legfőbb feladatának most az előrehozott választások lehetővé tételét tekintik". Az SaS ezen lépésével összefüggésben a kormánykoalíció képviselőit is hasonló obstrukcióra szólította fel, arra kérve őket, hogy csak a választási időszak lerövidítését - de facto az előrehozott választásokat - lehetővé tévő törvényről szavazzanak.

Az SaS frakciójának 19, az OLaNO frakciójának pedig 16 képviselője van a 150 fős pozsonyi parlamentben, a kormánykoalíció 78 képviselői mandátumot tudhat a magáénak. Az SaS és az OLaNO mostani indítványa számíthat majd a pozsonyi törvényhozás másik két ellenzéki pártja közül az egyiknek, a leginkább populistának jellemzett, 8 képviselővel rendelkező Család vagyunk (Sme rodina) mozgalomnak a voksaira, amely már egyértelműen jelezte, hogy kormányváltást akar.

A bizalmatlansági indítvány a gyakorlatban csak akkor szerezhet elegendő voksot, ha a hármas kormánykoalíció valamelyik tagja kilépne.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×