eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Megrongálta a Nasca-vonalakat egy kamionos

Rossz irányba tévedt egy kamion Peruban és megrongálta a híres Nasca-vonalakat - közölték a hatóságok.

Az alig több mint fél évszázada felfedezett, csak a levegőből látható, több mint 2000 éves mértani alakzatok monumentális állatfigurákat és növényeket ábrázolnak a perui Pampas de Jumana fennsíkon.

A jármű január 27-én tévedt a tiltó táblák ellenére az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyszínre, és "megrongálta a fennsík felületét, így három rajzot" - közölte a kulturális minisztérium.

A helyszín őrei őrizetbe vették a behatolót és feljelentést tettek ellene a rendőrségen. A vezetőt bíróság elé állítják.

A kamion mintegy 100 méter hosszú, mély nyomot hagyott maga után a tárca közleménye szerint. A Nasca-vonalak évekig a világ egyik legnagyobb rejtélyének számítottak. Régészek szerint a 750 négyzetkilométernyi területen elterülő vonalak a sivatagban, az Andokban és az őserőkben élő nazca indiánok szertartásait szolgálták.

A Nasca-sivatagban eső híján eróziótól védett vonalak többek között egy 135 méter széles majmot, egy 46 méter hosszú pókot, egy 66 méter szárnytávolságú kolibrit és egy 300 méter hosszú és 54 méter széles óriási madarat ábrázolnak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×