eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

A jelenlegi államfő nyerte a finn elnökválasztást

Sauli Niinistö jelenlegi államfő győzött a vasárnapi finn elnökválasztáson, a szavazatok 46,9 százalékának az összeszámlálása alapján már 64,4 százalékot mondhat magáénak.

Ugyancsak a jelenlegi állás szerint a zöldpárti Pekka Haavisto 11,2 százalékot ért el. Így a 69 éves, függetlenként induló jelenlegi konzervatív államfő biztos lehet újraválasztásában. Pekka Haavisto nyilvánosan elismerte vereségét.

Már a voksolás előtt is Niinistö tűnt az esélyesebbnek, hiszen népszerűsége töretlen volt az elmúlt években, a közvélemény-kutatások eleve a szavazatok 58-69 százalékát jósolták számára.

Niinistö számára a 2012-es választásokon is Pekka Haavisto volt a fő ellenfél, akkor is Niinistö nyert.

A közvetlenül választott finn államfő szerepe jelképes, de beleszólása van a külpolitika alakításába.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×