eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Martin Schulz elmondta, mi lehet a megoldás

Nehéz nap lesz a Németországot kormányzó nagykoalíció megújításáról folytatott előzetes egyeztetések utolsó fordulója, és sok akadályt kell még elhárítani a megegyezés felé vezető úton - mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke csütörtökön Berlinben.

Angela Merkel a testvérpárt Keresztényszociális Unióval (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) folytatott egyeztetés utolsónak szánt, ötödik fordulója előtt tett nyilatkozatában hangsúlyozta, tudja, hogy az emberek megoldásokat várnak a pártoktól, ezért nagy energiával és konstruktivitással, az együttműködés szellemében kezd hozzá a tárgyalásnak.

Martin Schulz, az SPD elnöke szintén azt emelte ki, hogy nagy akadályok vannak még a megállapodás útjában. Hozzátette, hogy várhatóan egész nap tárgyalnak majd. Aláhúzta, hogy

pártja csak akkor hajlandó koalícióra lépni vagy támogatni a következő kormányt, ha a berlini vezetés küzd az Európai Unió összetartásáért és megerősítéséért.

Németországnak választ kell adnia azokra a tervekre, amelyeket a francia államfő, az Európai Bizottság elnöke és az Európai Parlament elnöke bemutatott az EU megújításáról - mondta Martin Schulz. A jelenkort jellemző "szétsodródásra" az összetartás a megfelelő válasz, és a német kormánynak "meg kell erősítenie Európát" - tett hozzá az SPD elnöke, kiemelve, hogy pártja a csütörtöki tárgyalási fordulón javaslatokat tesz az ügyben.

Az SPD székházában rendezett találkozón a tervek szerint külön tárgyalnak majd legfelső szinten, a pártelnökök és a parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetők részvételével, majd az egyenként 13 fős küldöttségek megpróbálják véglegesíteni a 15 témáról, köztük a digitalizációról és a migrációról munkacsoportokban folytatott megbeszélések eredményét rögzítő záródokumentumot.

A pártok tervei alapján mindenki azzal számol, hogy legkésőbb péntekre virradóra befejezik a munkát, ezt jelzi, hogy péntek délelőtt mindhárom párt vezetőségi ülést tart.

A 2013 óta kormányzó nagykoalíció pártjai a szondázásnak is nevezett előzetes egyeztetések eredményét tartalmazó dokumentum alapján külön-külön döntenek arról, hogy továbblépjenek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába. A szociáldemokraták egy rendkívüli kongresszuson, január 21-én határoznak az ügyben.

A koalíciós tárgyalások legkorábban a hónap végén kezdődhetnek, és ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.

Az új kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a 2005-2009-es és a 2013-2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel vezetésével, és a negyedik Merkel-kormány.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×