eur:
393.07
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Jó a kapcsolat, de viták is lehetnek a magyar és az új osztrák kormány között

Jó a kapcsolat, de viták is lehetnek a magyar és az új osztrák kormány között

Az új osztrák vezetés egyfajta új kapcsolódási pont lehet az uniós integrációt gyorsítani szándékozó német-francia tengely és az ezt lassítani kívánó V4-ek között – mondta az InfoRádiónak Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője pedig úgy véli, jó a kapcsolat a leendő osztrák kancellár és a magyar kormány között, ami mindenképpen a kapcsolatok javulását eredményezheti, viták azonban továbbra is lesznek.

Pulai András szerint a menekültkérdés kulcspontja volt az osztrák választásnak. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) kancellárjelöltje, Sebastian Kurz meglehetősen markánsan foglalt állást a válsággal kapcsolatban, hasonló állásponton van Orbán Viktorral, így a választás eredménye jó hír a magyar miniszterelnök számára is – véli a Publicus Intézet vezetője. 

Az ÖVP és a Szabadságpárt (FPÖ) esetleges koalíció érdekes kombináció lehet, ugyanis a volt külügyminiszter, Sebastian Kurz és pártja kifejezetten

Európa-párti, de magáévá tette a Szabadságpárt menekültpolitikáját

– tette hozzá a szakértő.

Várható, hogy az új kancellár olyan partnerekkel működne együtt a kormányban, akik EU-barát politikát folytatnak, valószínűleg szándéka felcsatlakozni a német-francia tengelyre, de szinte biztos, hogy ez nem fog maradéktalanul sikerülni – véli az elemző.

„Ausztriában a választók 15-20 százaléka levélben szavaz”

– hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel. Így a jelenlegi számok egyáltalán nem tekinthetők végeredménynek. Az viszont biztos, hogy Sebastian Kurz győzött, és ez az ő személyes teljesítményének tudható be – tette hozzá a Nézőpont Csoport vezetője.

Mráz Ágoston Sámuel is a bevándorláspolitikában látja a győzelem fő okát. Kétféle kormányösszetétel lehetséges:

  • a Néppárt vagy a Szabadságpárttal áll össze,
  • esetleg folytatják a jelenlegi nagykoalíciót az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ), csak szerepváltással.

Az elemző szerint a magyar kormány jó személyes kapcsolatot ápol a potenciális kancellárral, ahogy ideológia kapcsán is sok az átfedés. A két államvezetés között azonban viták is várhatók, többek között adókérdésekben és a bankok szerepvállalásával kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×