eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Durván pörög a migránsozás Ausztriában is

Az osztrák államfő videóüzenetben szólított fel a választásokon való részvételre.

Videóüzenetben szólította fel a vasárnapi parlamenti választásokon való részvételre csütörtökön az osztrák szavazópolgárokat Alexander Van der Bellen osztrák államfő.

Van der Bellen a Facebook-oldalán megjelent csütörtöki nyilatkozatban hangsúlyozta: a választások napja a demokrácia egyik "kitüntetett ünnepnapja", a szavazójog pedig nem egy magától értetődő dolog.

"Közösen döntünk ezen a vasárnapon arról, milyen irányba haladjon országunk. Ausztria és Európa nagy kihívások előtt áll. A lakosság a politikától vár válaszokat korunk és jövőnk sürgető kérdéseire" - emelte ki az osztrák elnök. Hozzátette: minden egyes szavazat egyenlő súllyal bír, s minden választópolgár befolyással lehet október 15-én arra, hogyan alakuljanak a dolgok Ausztriában.

A migráció, az adók és a koalíciós kérdések uralták a pártok szeptemberi és októberi televíziós vitáit - mutatták ki a legfrissebb felmérések.

Jelentős hangsúlyt kapott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) között elmérgesedett viszály. de alig maradtak el ettől a munkaerőpiaci, a menekültek integrációjával és Európa-politikával kapcsolatos kérdések.

A még hivatalban lévő szociáldemokrata kancellár, Christian Kern, Sebastian Kurz, az ÖVP elnöke, de Heinz-Christian Strache, a populistának tartott ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője is legtöbbet a menekültügyi kérdésekről beszélt televíziós vitáiban.

A Zöldek pártjának vezetője, Ulrike Lunacek kiemelt témája a szabadkereskedelmi egyezmények voltak. A Neos liberális párt elnöke, Matthias Strolz pedig legtöbbet adópolitikáról beszélt. A korábbi zöldpárti politikus, Peter Pilz az általa indított Pilz listája (Liste Pilz) vezetője migrációs ügyekben szólalt fel leghosszabban - tűnt ki a felmérésekből.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×