eur:
395.19
usd:
368.37
bux:
71523.25
2024. július 2. kedd Ottó

Fejlemény az élelmiszerbotrányban

Robert Fico szlovák kormányfő felhatalmazást kapott a visegrádi országoktól (V4), hogy jövő héten csütörtökön az élelmiszerek kettős minőségéről tárgyaljon Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével. Ezt a szlovák miniszterelnök jelentette be Budapesten, miután a visegrádi országok megbeszélést folytattak Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Robert Fico szerint a V4 országok polgárai az élelmiszerek kettős minősége miatt másodosztályú uniós állampolgárnak érzik magukat és nő a bizalmatlanságuk is emiatt.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök ezzel kapcsolatban azt közölte: a V4-ek európai szinten szeretnék megváltoztatni a szabályozást. Nem akarjuk, hogy a beszállítók azonos termékeket más minőségben értékesítsenek az egyes tagállamokban - hangoztatta, üdvözölve, hogy a tárgyalópartnerei egyetértettek a kérdésben. A cseh kormányfő arra is kitért: az EU és Izrael kölcsönös érdeke, hogy megerősítse kapcsolatát és elmozdítsa az együttműködés előtt álló akadályokat.

Beata Szydlo lengyel kormányfő az élelmiszerminőség mellett fontos témaként hivatkozott arra, hogy a V4 közös tárgyalásokba bocsátkozik a kiküldött munkavállalók ügyében, s közös támogató levelet fogalmaztak meg az olasz miniszterelnöknek a mediterrán térségben jelentkező migránsválsággal összefüggésben.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×