eur:
393.1
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Az új kormányról akár már csütörtökön szavazhat a bukaresti törvényhozás

Mihai Tudose (Mihály Tudószé) eddigi gazdasági minisztert kérte fel kormányalakításra a román államfő.

A parlamenti pártokkal folytatott hétfői megbeszélések után Klaus Iohannis román államfő bejelentette, hogy megbízta kormányalakítással Mihai Tudoset, a bizalmatlansági indítvánnyal nemrég leváltott Grindeanu-kormány gazdasági miniszterét, a kormányzó szociáldemokrata-liberális koalíció miniszterelnök-jelöltjét. Tudosenak az alkotmány értelmében tíz napon belül a parlament előtt be kell mutatnia az új kormány névsorát. Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső munkatársa azt mondta, már most ismerhető több gyenge pontja a kijelölt kormányfőnek.

"Tudorseval vannak gondok, mert plágiummal vádolták korábban, ez gyenge pont lehet."

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt és a bukaresti képviselőház elnöke azt mondta, az új kormányról akár már csütörtökön szavazhat a parlament.

"Voltak olyan jelzések, hogy a kisebbik párt kikötötte, hogy ugyanazokat a tárcákat akarják ugyanazoknak a személyeknek, akik eddig voltak. A nagyobbik kormánypárt, a szociáldemokrata párt is arról beszélt, hogy a miniszterek folytatni fogják" - mondta Pászkán Zsolt. Jelezte: így az a furcsa helyzet alakulhat ki, hogy változatlan összetételben, vagy néhány személycserével ugyan az a kormány áll fel, amelynek tagjai, parlamenti képviselőként pár napja megszavazták a saját miniszterelnökük elleni bizalmatlansági indítványt.

A bizalomvesztést a kormányprogram nem megfelelő végrehajtásával indokolták akkor a szociáldemokrata párt vezetői.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×