eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Hadihajó és teherhajó ütközött, heten eltűntek, sok a sérült

Összeütközött egy amerikai hadihajó egy Fülöp-szigeteki teherhajóval szombaton, Japán közelében. Többen megsérültek, és a japán parti őrség megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy hét amerikai tengerész eltűnt.

A baleset éjszaka történt, Jokoszuka japán kikötőtől, a 7. amerikai flotta állomáshelyétől mintegy száz kilométerre. A japán parti őrség egyik tisztje elmondta: egyelőre nem tudni mi okozta a romboló és a nála négyszer nagyobb teherhajó balesetét, ám ez egy rendkívül forgalmas tengeri terület.

Az amerikai hadihajó a Fitzgerald nevű rakétahordozó romboló. A CNN amerikai hírtelevízió szerint nem fenyegeti az elsüllyedés veszélye, de víz jutott a hajótérbe, és a hajtóműve sem működik.

A japán NHK televízióban közölt légi felvételek azt mutatják, hogy a Fitzgerald romboló jobb oldalán súlyos károk keletkeztek. Az amerikai haditengerészet szerint a vízvonal alatti kár miatt a hajót részben elárasztotta a víz, de nem fenyegeti az elsüllyedés veszélye.

A parti őrség egyik tisztje elmondta, hogy a Fülöp-szigeteki konténerszállító hajóról nem jelentettek sérülteket.

Nakamura Josihitó, a japán parti őrség szóvivője elmondta, hogy az eltűnt tengerészek a tengerbe eshettek, de az is lehet, hogy a romboló sérült részében rekedtek.

"Most két dologra összpontosítunk: a hajó biztonságára és a legénység épségére" - húzta alá Scott Swift tengernagy, a csendes-óceáni amerikai flotta parancsnoka.

A hajó kapitányát a jokoszukai katonai kórházba szállították, két másik amerikai pedig zúzódásos sérüléseket szenvedett. Az ütközés a hajó hajtóművében is kárt tett, ezért megsegítésére vontatókat küldtek. A japán parti őrség is járőrhajókat és repülőgépen orvosokat küldött a hadihajóhoz.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×