eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Június 12-13-án folytatódnak az asztanai tárgyalások

Június 12-én és 13-án tartják az Oroszország, Irán és Törökország védnökségével folytatott Szíria-közi asztanai tárgyalások következő fordulóját - közölte szombaton Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes.

Gatyilov, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett, elmondta, hogy a meghívókat már elküldték a szíriai lázadók képviselőinek.

Damaszkusz már megkapta a meghívót - erősítette meg Rijád Haddád, Szíria moszkvai nagykövete a RIA-Novosztyi orosz hírügynökségnek. Két szíriai ellenzéki csoport viszont azt közölte, hogy egyelőre nem kapták meg a meghívót.

A vendéglátó Kazahsztán egyelőre nem tudta sem megerősíteni, sem megcáfolni, hogy új időpontban állapodtak meg.

A legutóbbi - májusi - tárgyalásokon Oroszország és Irán, Bassár el-Aszad elnök szövetségesei, valamint a lázadókat támogató Törökország elfogadta a "feszültségcsökkentési" övezetek létrehozására vonatkozó orosz tervet, amelynek célja a tartós béke megteremtése több térségben. Ezekben az övezetekben jelentősen csökkentek a harcok, de több problémáról továbbra is tárgyalni kell.

A megállapodás szerint Oroszországnak, Iránnak és Törökországnak vasárnap estig kell megállapodnia a meghosszabbítási lehetőséggel hat hónapra létrehozott övezetek határában, és eldönteni, melyik ország hová küld katonákat a megállapodás betartatására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×