eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Brutális átalakulás Csehországban

Szerdától tilos a dohányzás minden vendéglátóhelyen Csehországban.

Csehországban a dohányzásmentes világnapon, május 31-én lép életbe a dohányzási tilalom a vendéglátóhelyeken.

Kétszáz euró büntetéssel kell számolnia szerdától annak, aki akár csak egyszer is rágyújt az éttermekben, vendéglőkben, bárokban, kávézókban.

Csehországban, amely Európa dohányzóparadicsomainak egyike, a törvényhozás felsőháza januárban hagyta jóvá azt a törvénymódosítást, amely szerint teljes dohányzási tilalmat léptetnek életbe mindenfajta vendéglátóhelyen. Az erős dohányos Milos Zeman köztársasági elnök februárban látta el kézjegyével a törvényt.

Számos megfigyelő úgy véli, hogy sok vendéglőben folytatódni fog a dohányzás. A tilalom miatt ugyanakkor egyes közösségek attól tartanak, hogy az utcákra szorult dohányzók nagyobb csoportokba tömörülnek és zavarni fogják a környék lakóit. Prága első kerületében például, ahol mindig rengeteg a turista, speciális konfliktusellenes csoportokat küld az utcára az önkormányzat.

Csehországban hosszú évekig éles viták tárgya volt a dohányzás betiltása a közterületeken és a vendéglátóhelyeken. A különféle kimutatások szerint a felnőtt lakosság egyharmada rendszeres dohányzó. Egy tavalyi felmérés szerint a csehek háromnegyede ugyanakkor támogatja a dohányzási tilalmat.

A vendéglátóhelyeken túl tilos lesz a dohányzás a villamos- és buszmegállókban, a metróállomásokon, valamennyi egészségügyi intézményben, a koncerthelyszíneken, diszkókban, kiállítótermekben, és az iskolák kül- és belterületén.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

A kormány eredeti terveihez képest négyhetes csúszással, július 1-jén, hétfőn elindul az új Otthonfelújítási Program, amelyben legfeljebb 6 millió forintra lehet pályázni. A programban húszezer, 1991 előtti használatba vételi engedéllyel rendelkező családi ház legalább 30%-os energiahatékonyság-növelése valósulhat meg 108 milliárd forintnyi uniós forrásból. 10 pontban foglaljuk most össze, mire érdemes odafigyelniük a kérelmezőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×