eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

A zsarolóvírus csak figyelemelterelés lehet

A világ közel 150 országát érintő WannaCry zsarolóvírusos kibertámadás bűnözők figyelemelterelő művelete lehet - állította kedden az amerikai Proofpoint kiberbiztonsági cég berlini képviselője.

Eszerint a Proofpoint szakértői felfedeztek egy újabb támadási módszert, amely kapcsolatban áll a zsarolóvírussal.

Ez a módszer ugyancsak az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által összegyűjtött, majd tőle ellopott, a biztonsági résekre vonatkozó információkat használja ki - mondta Monika Schaufler, a Proofpoint berlini menedzsere. A vállalat két szakértőjének Marcus Hutchins brit informatikussal együttműködve sikerült a támadás pénteki hullámának tetőzése után nem sokkal megtalálniuk a megoldást a WannaCry terjedésének megállítására.

Az újabb, Adylkuzz néven emlegetett támadás a zsarolóvírushoz képest más célokat követ és rejtve dolgozik a fertőzött számítógépeken, a háttérben az úgynevezett Monero virtuális valutát állítva elő

- közölték a szakértők.

"Ez a csalók számára jóval kifizetődőbb egy zsarolóvírusos támadásnál, mint például a WannaCry" - mondta Schaufler. A virtuális valuta a darkneten - az internetnek speciális technológia révén névtelenséget biztosító, a bűnözők által szívesen használt részében - szolgál fizetőeszközül a többi között a kábítószer kereskedelemben, illetve lopott bankkártyák és hamisított márkatermékek árusításában is.

A WannaCry zsarolóvírust szakemberek szerint az NSA-től lopták el, más szoftverekkel együtt. A kártevő a Windows operációs rendszerek egyik sebezhetőségét használja ki.

A pénteken indult támadássorozatot úgynevezett ransomware vírussal követték el, amely láncfertőzést okozott az egymással összeköttetésben lévő számítógépes rendszerekben.

A WannaCryként ismert zsarolóvírus továbbfejlesztett változata terjedhetett szét, amelynek készítői 300 vagy 600 dollárnak megfelelő összeget próbálnak kicsikarni a felhasználóktól a bitcoin nevű virtuális valutában, a rosszindulatú program által zárolt adatok hozzáférhetővé tételéért.

Emberi hiba miatt terjedt gyorsan a vírus

Emberi hiba is okozhatta azt, hogy ilyen sok számítógépet tudott megfertőzni a WannaCry zsarolóvírus a világon - mondta Hubert Csaba információbiztonsági szakértő kedd este az M1 aktuális csatornán.

A szakértő emlékeztetett: a Microsoft már két hónapja - amikor kiderült, hogy a kiberfegyvert ellopták az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) -

elkészített egy frissítőcsomagot a Windows operációs rendszerhez, de ezt láthatóan sokan nem töltötték le.

Hubert Csaba szerint az ilyen esetekben a megelőzésre fordított idő és erőforrás sokszorosan megtérül, ezért nagyon fontos, hogy az operációs rendszerek megfelelően frissítve legyenek, lehetőleg automatikusan települjenek. Ugyanilyen fontos, hogy valamilyen védelmi szoftverrel rendelkezzenek a felhasználók, és rendszeresen készítsenek biztonsági mentést egy olyan eszközre, amely nem csatlakozik arra a hálózatra, amelyre a számítógép - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×