eur:
392.77
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Több tízezer kiskorú menekült érkezett Európába

Mintegy 63 ezer, felnőtt kísérő nélküli kiskorú menekült érkezett Európába tavaly, legtöbbjük afgán és szír származású. Magyarországon jelentősen, mintegy 89 százalékkal csökkent a kísérő nélkül érkezett kiskorúak száma - közölte az Eurostat.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának jelentése szerint a kiskorúak az unió valamennyi tagállamában, valamint Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban is nyújtottak be menekültstátusz iránti kérelmet.

A 2016-ban mért adat mintegy kétharmada az azt megelőző évben regisztrált 96 500-nak, de még mindig ötszöröse a 2008-2013 között mért, mintegy 12 ezerre tehető éves átlagnak. A kiskorúak egyharmada afgán és körülbelül ötöde szíriai volt. Több mint kétharmaduk 16-17 éves közötti fiatalember, valamint mintegy 6 300-an voltak a 14 év alattiak. A kérelmezők közel 60 százaléka keresett menedéket Németországban, ahol mintegy 13 százalékkal emelkedett a kiskorúak által beadott kérelmek száma az előző évhez képest - közölte a hivatal.

A jelentés szerint az előző évhez képest

jelentősen csökkent a felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorúak száma Magyarországon.

A 2015-ben regisztrált 8 805 főhöz képest tavaly mindössze 1 220-an adta be menedékkérelmet. A kiskorúak legtöbbje, 850-en afgán származásúak, amely a beadott kérelmek 70 százalékát teszi ki. Őket a pakisztániak követik 150 fővel, majd a koszovóiak 55 beadott menedékkérelemmel - közölte az uniós statisztikai hivatal.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×