eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
Tanult a hibákból a NATO

Tanult a hibákból a NATO

A NATO katonai támogatást nyújthat, de fegyveres akciókban biztosan nem vesz részt, amennyiben csatlakozik az Iszlám Állam elleni koalícióhoz – jelentette ki a szövetség főtitkára. Jens Stoltenberg azt mondta, tanultak az afganisztáni és iraki beavatkozásból.

Várhatóan a május 25-i csúcstalálkozón döntenek a NATO-tagországok arról, hogy a szövetség részt vegyen-e az Egyesült Államok vezette, Iszlám Állam elleni koalícióban – mondta Jens Stoltenberg Berlinben, Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján.

„Amennyiben a NATO csatlakozik az Iszlám Állam elleni koalícióhoz, a szerepe akkor sem változik meg, vagyis támogatást nyújtunk a csapatoknak, részt veszünk a kiképzésben, de a NATO harci műveletekben biztosan nem vesz majd részt” - fogalmazott a főtitkár, hozzátéve, hogy senki sem kérte, hogy a szövetség Szíriában vagy Irakban fegyveres műveleteket hajtson végre. Megfogalmazódott azonban az igény, hogy AWACS felderítő gépekkel segítse a koalíció tagjait, részt vegyen a helyi erők felépítésében, felkészítésében.

„Azért, mert egy dolgot biztosan megtanultunk Afganisztánban, de mondhatom, Irakban is. Ez pedig az, hogy hosszú távon az egyetlen életképes megoldás, ha a helyi kormányzatot, fegyveres erőket képessé tesszük arra, hogy önmaguk tudják felvenni a harcot a terroristákkal, saját hazájuk érdekében. Az afganisztáni szerepvállalás tanulságaként megállapíthatjuk, hogy

hamarabb kellett volna megkezdeni a helyiek kiképzését”

- magyarázta szokatlanul önkritikus módon a szervezet főtitkára, aki később ismét hozzátette, hogy meglátása szerint a NATO-nak a jövőben határain kívül sokkal nagyobb szerepet kell vállalnia a kiképzésben, a helyiek kapacitásának kiépítésében, és sokkal kevésbé kell összpontosítania harci műveletek végrehajtására.

Angela Merkel a sajtótájékoztatón azt mondta, a szövetség esetleges szerepvállalásáról zajlanak a megbeszélések, amivel a május 25-i döntést készítik elő. A német kancellár jelezte, a hónap végi csúcson születendő döntéstől függetlenül Berlin nem fogja kibővíteni a koalícióban végzett tevékenységét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×