eur:
393.15
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Először kaptak politikai menedékjogot török katonák Németországban

A német belügyminisztérium közölte: döntést hoztak diplomata útlevelekkel rendelkező, Németországban politikai menedékjogot kérő török állampolgárok ügyében.

Első alkalommal kaptak politikai menedékjogot török katonák és családtagjaik Németországban - jelentette hétfőn a Süddeutsche Zeitung (SZ) című német lap és két német regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) a német belügyminisztériumra hivatkozva.

A tárca megerősítette, hogy ennek megfelelő döntést hoztak diplomata útlevelekkel rendelkező, Németországban politikai menedékjogot kérő török állampolgárok egyik első csoportja ügyében.

A tavaly júliusi sikertelen puccskísérletet követően tízezreket vettek őrizetbe, vagy függesztettek fel állásaikból Törökországban.

A politikai menedékjogot kapott török állampolgárok között értesülések szerint NATO-katonák is vannak, akik a török hadseregből való elbocsátásukat megelőzően Németországban állomásoztak, és többnyire diplomata útlevéllel is rendelkeznek.

A német sajtó a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalra (BAMF) hivatkozva arról számolt be, hogy a hatóság a menedékkérelmek kivizsgálásával be akarta várni az április közepén rendezett és Recep Tayyip Erdogan török államfő hatalmi jogkörének kiszélesítését eredményező törökországi alkotmánymódosító népszavazás eredményét. Hivatalosan a BAMF elutasította ezt az összefüggést.

A WDR, az NDR és a Süddeutsche Zeitung a belügyminisztériumra hivatkozva közölte azt is, hogy a törökországi hatalomátvételi kísérlet óta május elejéig a családtagjaikkal együtt összesen 414 török katona, diplomata, bíró és magas rangú tisztségviselő nyújtott be menedékkérelmet Németországban.

A diplomata útlevéllel rendelkező török állampolgárok menedékkérelmeinek elismerése külpolitikailag kényes témát érint tekintettel arra, hogy tovább ronthatja a Berlin és Ankara között egyébként is feszült viszonyt.

Fikri Isik török védelmi miniszter január végén azt követelte a német hatóságoktól, hogy utasítsák el a török katonák menedékkérelmeit.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×