eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Történelmi döntésen van túl Montenegró

Történelmi döntésen van túl Montenegró

Tizenegy évi csatlakozási tárgyalás után Montenegró a NATO teljes jogú tagjává válhat, a 81 tagú törvényhozás ugyanis 46 igen szavazattal - az összes jelen lévő képviselő támogatásával - elfogadta az ország NATO-csatlakozásáról szóló törvényt pénteken Cetinjében.

A montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) beszámolója szerint Dusko Markovic miniszterelnök parlamenti felszólalásában történelminek nevezte a döntést. Hozzáfűzte, hogy az európai uniós és a NATO-csatlakozás a béke és a stabilitás biztosítéka, valamint a gazdasági és társadalmi fejlődés alapja.

A voksolás a várakozások szerint alakult, a 81 képviselőből ugyanis csak 46 szavazatára lehetett számítani, mivel az ellenzék többsége az októberi választások óta bojkottálja a parlament munkáját. Az ülésen az ellenzéki pártok közül csak a szociáldemokraták vettek részt, ők is támogatták a javaslatot.

A parlamenti ülés idején tiltakozók tüntettek az épület előtt, és NATO-zászlót égettek, miközben árulóknak és rablóknak nevezték a kormánypárti képviselőket. 

Történelmi döntésen van túl Montenegró

A NATO-csatlakozásról egyébként a kormánypártok és az ellenzék véleménye megoszlik. Az ellenzéki politikusok szerint egyrészt nem a parlamentben, hanem népszavazás keretében kellett volna arról dönteni, hogy a balkáni ország csatlakozzon-e az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, másrészt azért is ellenzik a csatlakozást, mert inkább az Oroszországgal fenntartott kapcsolat erősítését szorgalmazzák.

A 650 ezres Adria-parti országnak ugyan csak nagyon kicsi hadserege van, ám stratégiailag kiváló fekvésének köszönhetően a NATO az egész Adriai-tengert a befolyása alatt tarthatja. A tengerparton fekvő országok közül Olaszország, Horvátország és Albánia már a katonai szövetség tagja. Oroszország és az oroszbarát pártok azért is ellenzik a csatlakozást, mert a térség hagyományosan Moszkva befolyása alá esik, és jelenleg is nagyszámú orosz befektetés található az országban. A podgoricai nyugatbarát kormány korábban annak a gyanújának is hangot adott, hogy Oroszország állhat az októberi parlamenti választáson leleplezett puccskísérlet mögött, Moszkva azonban elutasította a vádakat.

A törvény hatályba lépését követően, Montenegró a megerősítésről szóló dokumentumot továbbítja az Egyesült Államoknak mint a csatlakozásról szóló megállapodás felelősének. A megerősítés elfogadásának időpontja egyben Montenegró NATO-csatlakozásának momentuma is.

Montenegró és a NATO között 2006 novemberében kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások, Podgorica a nyugati katonai tömb 29. tagja lesz.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×