eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Őrületes összeget költ Kína a védelmére

Kína mintegy hét százalékkal növeli idén védelmi költségvetését - közölte az Országos Népi Gyűlés évenkénti ülésszakának kezdete előtt a törvényhozás szóvivője.

Ezzel folytatódik az a trend, hogy 2010 óta stagnál vagy a korábbiaknál kisebb arányban nő a védelmi költségvetés. Tavaly 7,6 százalékos volt az emelkedés, korábban pedig rendre kétszámjegyű. 2010 előtt csaknem két évtizeden át évről évre egyre nagyobb arányban nőttek a kínai fegyveres erőkre szánt kiadások.

Az elmúlt évek trendje az ország gazdasági növekedésének lassulását tükrözi, miközben Kína világpolitikai törekvései nem lanyhulnak és a közvetlen szomszédságában, a Dél-kínai-tengeren is nő a feszültség a területi viták miatt - állapítják meg a nyugati hírügynökségek és szakértők.

A tavalyi védelmi költségvetés összege 138,6 milliárd dollárnak megfelelő volt (a pontos összeget szintén a parlamentben jelentik majd be), az idénre tervezett pedig 148,3 milliárd dollárnak megfelelő (több mint ezer milliárd jüan, 43 ezer milliárd forint), ami a bruttó hazai termék (GDP) 1,3 százalékát teszi ki - közölte sajtóértekezletén Fu Jing parlamenti szóvivő, ismét azt hangoztatva, hogy a kínai haderő tisztán védelmi jellegű, és az ázsiai stabilitást szolgálja.

Több külső megfigyelő állítja, hogy ezek az adatok soha nem fedik le Kína teljes katonai kiadásait, a védelem más címeken is kap forrásokat.

Alexander Neill, a szingapúri Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének egyik kutatója az AP hírügynökségnek azt mondta: a védelmi költségvetés alakulásának trendje annak a beismerése Peking részéről, hogy a gazdasági növekedés mértéke stagnál (tavaly 6,5-7 százalékos volt, az idén 6,5 százalékosra becsülik), és nem várható nagyobb növekedés.

Ettől függetlenül Kína - hosszú távú stratégiájának megfelelően - továbbra is vásárol majd a legmodernebb fegyverekből hadereje számára. Közben azonban keresztül akarja vinni azt a tervét, hogy az év végére befejezi a haderő létszámának csökkentését 300 ezerrel, és a hangsúlyt áthelyezi a szárazföldi erőkről a haditengerészetre, a légierőre és a rakétaegységekre - tette hozzá Neill.

Kína védelmi költségvetése 2020-ra várhatóan 233 milliárd dollárnak megfelelő összegre nő, a 2010-esnek majdnem kétszeresére, 2025-re pedig többet fog költeni védelemre, mint az ázsiai-csendes-óceáni térség összes többi országa együttvéve - írta egy decemberi tanulmányában az IHS Jane's brit katonai kiadó. Kína védelmi költségvetése már évek óta a világon a második legnagyobb, noha messze elmarad az Egyesült Államokétól. Az 1,37 milliárd lakosú Kína mindig ki is emeli, hogy az egy főre jutó védelmi költségvetése töredéke más országokénak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×