eur:
394.76
usd:
367.83
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó

Így közlekedhetnek a magyar autósok sztrádamatrica nélkül is

Több mint egy éve ellenőrzik Szlovákiában elektronikus rendszerrel a sztrádamatricákat, ám a külföldieket továbbra sem tudják ennek alapján megbüntetni. Csak a helyszíni bírság fenyegeti a magyar autósokat is.

A szlovákiai autópálya-matricák meglétét ellenőrző kamerarendszer 600 ezer matrica nélkül közlekedő külföldi gépjárművet mért be, de ha a rendőr nem állítja meg őket,

nem lehet behajtani a bírságot

- írta a pozsonyi Új Szó alapján a Napi.hu. Eközben több tízezer hazai sofőr kapott ilyen fizetési meghagyást postán. A közlekedési tárca szerint hiányoznak a nemzetközi előírások, amelyek lehetővé tennék az országhatáron átnyúló bírságolást.

Az uniós Eucaris rendszert csak olyankor vehetik igénybe a hatóságok, ha például gyorshajtásért, piroson való áthajtásért büntetnek. A fizetős útszakasz matrica nélküli használata nem tartozik ide. Szlovákia szeretné elérni az Európai Bizottságnál (EB), hogy ez is kerüljön be az Eucaris rendszerbe.

Az EB a lap érdeklődésére megerősítette, más országok is tettek már hasonló javaslatot. Nemcsak a sztrádamatricákról van szó, hanem például a kockázatos előzésről, a tilosban parkolásról vagy a követési távolság be nem tartásáról. Ha európai szinten döntés születne is a módosításról, a változások hatályba léptetése évekig tartana, miközben a matricabírságokat a szabálysértés elkövetésétől számított három éven belül lehet behajtani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×