eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Az amerikai szenátus a dél-karolinai kormányzót jelölte ENSZ-nagykövetnek

Az amerikai szenátus kedd este megszavazta Nikki Haley dél-karolinai kormányzó jelölését az ország ENSZ-nagyköveti posztjára.

A dél-karolinai kormányzót elsöprő többséggel, 96:4 arányban szavazták meg a szenátus plenáris ülésén.

Nikki Haley indiai bevándorlók lánya, és mielőtt Dél-Karolina republikánus kormányzójává választották, üzletasszony volt. Noha híján van a külpolitikai tapasztalatnak, mindkét párt szenátoraira mély benyomást gyakorolt határozott álláspontjával: Oroszországgal szemben szigorú politikát ígért, dicsérte az Egyesült Államok nemzetközi szövetségeseit, a NATO-t, és azt feszegette, hogy egyes országok, például a Fülöp-szigetek, miképpen sértik meg az emberi jogokat.

Szenátusi meghallgatásakor Haley azzal érvelt, hogy nem jártas ugyan a külpolitikában, de kormányzóként széleskörű tapasztalatokra tett szert abban, hogy miként kell tárgyalni, megállapodni, koalíciókat és szövetségeket kötni, és ez mind olyan tudás, amely közvetlenül hasznosítható lesz a világszervezetben is. Hangsúlyozta: azon lesz, hogy az ENSZ prioritásait összhangba hozza az Egyesült Államokéival.

Ben Cardin, a külügyi bizottság tagja, marylandi demokrata párti szenátor azt mondta a szenátusi szavazás előtt, hogy "rám különösen nagy hatást gyakorolt hozzáértésével, ahogyan Dél-Karolina kormányzójaként ellátta feladatát".

Nikki Haley kinevezése ellen csak négy demokrata párti szenátor voksolt, egyikük, a delaware-i Chris Coons például éppen azért, mert a kormányzónak nincs külpolitikai tapasztalata. "Az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveti pozíciója olyan széleskörű hozzáértést igényel nemzetközi ügyekben, hogy nem olyasvalakit kell kinevezni, aki menetközben tanulja a szakmát" - jelentette ki Coons.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×