eur:
392.76
usd:
363.13
bux:
72104.92
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Putyin: megszületett a megállapodás a tűzszünetről

Megállapodás született a szíriai általános tűzszünetről a szíriai kormány és a felkelők között - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Moszkvában.

Az orosz államfő közölte: három dokumentumot írtak alá. Az első a szíriai kormány és a fegyveres ellenzék közötti tűzszünetről szól Szíria területén. A második a fegyvernyugvás betartásának ellenőrzését célzó intézkedésekről szól, míg a harmadik dokumentumban, egy nyilatkozatban az aláírók kinyilvánítják, hogy készek a szíriai béketárgyalások megkezdésére.

Az orosz elnök hozzátette: Oroszország, Irán és Törökország garantálja a szíriai békés rendezés végigvitelét.

Szíria hadsereg: éjféltől tűzszünet lép életbe az egész országban

Helyi idő szerint csütörtök éjféltől tűzszünet lép életbe Szíriában, a hadsereg felhagy a harci tevékenységgel - jelentette csütörtökön a SANA szíriai állami hírügynökség.

A tűzszünet nem vonatkozik az Iszlám Állam (IÁ) és az Dzsabhat Fatah as-Sám (korábbi nevén an-Núszra Front) nevű terrorszervezetekre.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is megerősítette, hogy az általános fegyvernyugvás csütörtök éjféltől lép életbe a Szíriában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×