eur:
392.44
usd:
363.09
bux:
72077.62
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Amnesztiát kapnak a kisebb gerillák Kolumbiában

Amnesztiatörvényt alkotott a kolumbiai parlament szerdán a kisebb bűncselekményeket elkövető marxista gerillák és a hadsereg katonái számára.

A törvény része a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillaszervezet közötti, a törvényhozás által decemberben jóváhagyott békemegállapodásnak, amely lezárja a latin-amerikai ország ötvenkét éve tartó polgárháborúját.

December elején kezdődött az a hat hónapos időszak, amely alatt az eredetileg a vidéki szegénység ellen lázadó FARC mintegy hétezer gerillájának le kell tennie a fegyvert, a szervezetnek pedig politikai párttá kell alakulnia.

Az új amnesztiatörvény a leszerelő gerillákat és a katonákat védi az igazságszolgáltatástól. Azokra nem vonatkozik, akik háborús bűncselekményeket vagy emberjogsértéseket követtek el. A békemegállapodás keretében még számos más törvényt alkot majd a kongresszus.

Az Álvaro Uribe volt elnök vezette, ellenzéki Demokratikus Közép párt képviselői hevesen tiltakoztak a békemegállapodás és most az amnesztiatörvény ellen is. Nem vettek részt egyik szavazáson sem.

Címlapról ajánljuk

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×