eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

1600 sztrájkolót rúgtak ki Bangladesben

Több mint 1600 textilipari munkást bocsátottak el állásából Bangladesben, miután sztrájkjuk miatt számos főváros környéki gyárnak napokra fel kellett függesztenie a termelést - közölte szerdán a rendőrség.

Sah Midzsán Safiúr Rahmán körzeti rendőrkapitány a dpa német hírügynökségnek telefonon elmondta, hogy a munkaügyi minisztériumnak áttekintésre elküldték a kirúgottak 1611 fős listáját.

"Talán nem mindegyikük bajkeverő. Akik ártatlanok, azokat visszahelyezik állásukba" - mondta Rahmán, aki a Dakka közelében lévő ipari körzet rendjéért felel.

A múlt héten zavargásoktól tartva 59 ruhagyár döntött a termelés ideiglenes leállítása mellett. Az érintett gyárakban december 13-án több ezer dolgozó lépett sztrájkba, hogy követelje a ruhagyári dolgozókat megillető havi minimálbér háromszorosára - a jelenlegi 5300-ról 16 ezer takára (csaknem 60 ezer forintra) - emelését. A gyárak öt nap szünet után nyitottak ki újra. A hatóságok vizsgálatot indítottak, miután mintegy 150 dolgozót azzal vádolnak a cégek, hogy zavargásokra, fosztogatásra bujtogattak.

A textilipari dolgozók fizetését 2013-ban növelték meg Bangladesben annak nyomán, hogy a hatóságokat komoly bírálat érte, miután összedőlt egy ruhagyár több mint 1100 embert maga alá temetve.

Kína után Bangladesben működik a világon a legtöbb, csaknem 4 ezer ruhagyár. A termelésből származó éves kereskedelmi forgalom értéke 28 milliárd dollár (több mint 8200 milliárd forint).

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×