eur:
401.45
usd:
365.82
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Mindszenty József hercegprímásra emlékeztek Bécsben

Mindszenty József Bécsbe érkezésének 45. évfordulójára emlékeztek a bécsi magyarok a Collegium Pázmáneumban szombaton, és megkoszorúzták a hercegprímás emléktábláját is.

A Pázmáneum kápolnájában szentmisét mutatott be Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora és az emigráns magyar papság képviseletében Makó Lajos atya. A szentmisén imádkoztak Mindszenty Józsefért és az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataiért is.

Varga János prédikációjában II. János Pál pápa Mindszenty esztergomi sírjánál tett látogatására emlékezett. Szavai szerint a pápa a hercegprímás egyházhoz való hűségét és hazaszeretetét hangsúlyozta. A pápa mindezeket "tündöklő tanulságtételnek" nevezte, amely Varga János szerint "kellő okot ad nekünk is arra, hogy mi is így tekintsünk Mindszentyre".

A misét követően megkoszorúzták Mindszenty József bíboros emléktábláját a Collegium Pázmáneumban. A bécsi magyarok megemlékezésén részt vett Perényi János bécsi magyar nagykövet, ifj. Bertényi Iván, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója és a máltai lovagrend tagjai is.

A történeti intézet igazgatója beszédében hangoztatta, Mindszenty József annak a példaképe, hogy miképpen lehet a 20. század viharos időszakában, a legnehezebb körülmények között is keményen, egyenes gerinccel, önfeláldozó módon kitartani az ősi értékek mellett, hogyan lehetett hűnek maradni az egyházhoz, a hithez, a hazához és a magyar néphez.

Bertényi Iván felidézte, hogy az 1956-os forradalom napjaiban egy villamoskocsi oldalára "Mindszenty vissza" feliratot festettek, jelezve ezzel, hogy az akkori Budapesten nagyon szerették volna, ha a kommunista diktatúra által törvénytelenül bebörtönzött bíboros visszatérjen az egyház élére és ismételten betöltse azt a szerepet, amelyet egy esztergomi érseknek, Magyarország hercegprímásának be kell töltenie.

Emlékeztetett arra, hogy Mindszenty nem elvonult tudós szeretett volna lenni, hanem a nemzetének, a magyar katolikus népnek a pásztora, a visszaemlékezések szerint pedig ezt a feladatot nagy sikerrel látta el.

Mindszenty József bíboros, az utolsó magyar hercegprímás, akit a nyilaskeresztes, majd a kommunista uralom alatt is bebörtönöztek, a budapesti amerikai nagykövetségen töltött 15 éves "belső emigráció" után 1971. október 23-án érkezett Bécsbe, a Collegium Pázmáneum épületébe. 1975. május 6-án hunyt el az Irgalmasrendiek Kórházában.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×