eur:
392.4
usd:
362.46
bux:
72058.73
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Hét másodpercenként férjhez adnak egy kislányt

Minden hetedik másodpercben férjhez adnak egy 15 év alatti lányt egy náluk sokszor jóval idősebb férfihoz, s a jelenség különösen aggasztó méreteket öltött Afganisztánban, Jemenben, Indiában és Szomáliában - írta jelentésében a Save the Children nemzetközi gyermekvédő szervezet.

A fiatalon kötött házasságok nemcsak az oktatáshoz való joguktól és egyéb lehetőségektől fosztják meg a lányokat, hanem a halál vagy a korai gyerekszülés során szerzett maradandó sérülések kockázatát is növelik - írták. "A gyermekfejjel kötött házasság a hátrányok olyan ördögi körébe kényszeríti a lányokat, ami miatt elveszítik alapvető jogaikat a tanuláshoz, fejlődéshez és a gyereklét megéléséhez" - mutatott rá Helle Thorning-Schmidt, a Save the Children egyik vezetője. "Ezek a lányok sokkal gyakrabban válnak visszaélések és családon belüli erőszak áldozataivá, illetve sokszor ki vannak téve a HIV-hez hasonló, nemi úton terjedő betegségeknek.

A szervezet jelentésében ismertet egy indexet is, amely az alapján sorolja be az országokat, hogy ott mekkora esélye van egy lánynak a gyermekházasságra, iskolái elvégzésére, fiatalkori terhességre, gyermekágyi halálra, és hány női törvényhozó van jelen a politikai életben. A sor alján Niger, Csád, a Közép-afrikai Köztársaság, Mali és Szomália kullog.

Az ENSZ gyermekjogi szervezete (UNICEF) szerint a jelenlegi 700 millióról 950 millióra nőhet a gyermekházasságok száma 2030-ig.

A Save the Children jelentésének közzététele egybeesik a Leánygyermekek Világnapjával, amelyet az ENSZ hirdetett meg először 2011-ben, hogy felhívja a figyelmet a leánygyermekek sorsára és az előttük tornyosuló kihívásokra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×