eur:
392.26
usd:
362.17
bux:
72085
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Marad a rendkívüli állapot Törökországban

Törökország kormánya hétfőn úgy döntött, hogy 90 nappal meghosszabbítja a rendkívüli állapot érvényességét, amelyet július 20-án, a kudarcot vallott katonai államcsínykísérlet után öt nappal vezetett be.

A hosszabbítást Numan Kurtulmus miniszterelnök jelentette be sajtótájékoztatón a török kormány délelőtti ülését követően. Mint mondta, október 19-től kezdődően lép érvénybe a hosszabbítás, rögvest ahogy lejár a jelenleg érvényben lévő határideje.

A rendkívüli állapot felhatalmazza a török kormányt egyebek közt arra, hogy sújtson le azokra, akiket a puccs megszervezésével gyanúsít, így az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmának embereire.

Ankara állítása szerint Gülen volt az államcsínykísérlet szellemi atyja, a hitszónok viszont váltig tagadja, hogy bármi köze lett volna a puccshoz.

A török hatóságok eddig mintegy 32 ezer embert tartóztattak le az államcsínnyel kapcsolatban, és tízezreket menesztettek, vagy függesztettek fel állásukból egyebek közt a rendőrség, a katonaság soraiból, az igazságszolgáltatás és az oktatás területéről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Rishi Sunak: Egyértelmű jelzést küldtek, hogy kormányváltás kell

Rishi Sunak: Egyértelmű jelzést küldtek, hogy kormányváltás kell

Miután történelmi vereséget szenvedett pártjával, Rishi Sunak konzervatív miniszterelnök leköszönő beszédében azzal kezdte, hogy elnézést kért az elszenvedett csalódásért, majd lemondása bejelentését követően kifejtette: "Mindent beleadtam ebbe a munkába, de önök egyértelmű jelzést küldtek, hogy az Egyesült Királyság kormányának változnia kell." 14 év tory kormányzás után a mai napon fel fog állni az új munkáspárti kabinet az országban, Keir Starmerrel az élén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×