eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Putyin pártja nyerte az orosz választásokat

A listás szavazatok 54,21 százalékát szerezte meg a kormányzó Egységes Oroszország párt a vasárnap megtartott oroszországi parlamenti választáson a voksok 90 százalékának összesítése alapján, és tetemes előnnyel vezet az egyéni körzetek többségében is.

Az orosz Központi Választási Bizottság által hétfő hajnalban közölt adat szerint a Vlagyimir Putyin elnök mögött álló párt növelni fogja mandátumainak számát a parlament alsóházában az előző ciklushoz képest, mi több, mandátumainak száma nem hivatalos becslések szerint meg fogja haladni az alkotmány módisításához szükséges kétharmadot. A legutóbbi, 2011-es választáson 49 százalékot kapott az Egységes Oroszország, amivel megkapta a mandátumok több mint felét.

A hétfő hajnali részeredmények szerint az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja állt a második helyen 13,53 százalékkal, hajszálnyira megelőzve a jobboldali populista Liberális Demokrata Pártot, amely 13,28 százalékot kapott. A negyedik legtöbb szavazat (6,19 százalék) a balközép Igazságos Oroszország pártnak jutott. A többi 10 országos listát állított párt nemhogy a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos határt nem lépte át, de az állami támogatásra feljogosító 3 százalékosat sem.

Az Állami Duma 450 mandátumának sorsa felerészt a listás szavazáson dőlt el, a másik feléé pedig egyéni választókörzetekben, ahol az Egységes Oroszország a hétfő reggel az Eho Moszkvi független rádió által bemondott adatok szerint a 225-ből 203-ban nyerésre áll.

A választási részvétel viszonylag alacsony volt, a szavazásra jogosultak 47,55 százaléka adta le a voksát, szemben az öt évvel ezelőtti 60 százalékkal.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×