eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

A nagytakarítás folytatódik Törökországban

Törökországban eddig hatezer embert vettek őrizetbe a pénteki, meghiúsított puccskísérlet után, és ez a szám tovább növekedhet.

Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter az NTV helyi tévécsatornának azt mondta:"a nagytakarítás folytatódik".

Az őrizetbe vettek között magas rangú tisztek, bírók és ügyészek is vannak. Denizli tartományban ötven tisztet fogtak el.

Bozdag újra Fethullah Gülen Pennsylvaniában élő muszlim hitszónokot vádolta meg a puccskísérlet előkészítésével. Az igazságügyi miniszter hozzátette, hogy a török kormány folytatja az állami intézmények és a hadsereg megtisztítását "Gülen terrorista sejtjeitől". Recep Tayyip Erdogan török elnök egykori mentorát árnyékállam kiépítésével vádolják.

"A jelenlegi puccskísérlet elsőszámú vádlottja Fethullah Gülen" - nyomatékosította Bozdag. "Mindezek után Gülen amerikai védelme nem tesz jót Törökország és az Egyesült Államok barátságának."

Minden állami intézményt megtisztítunk a gülenista vírustól – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan elnök az isztambuli Fatih mecsetben, a puccskísérlet áldozatainak gyászszertartásán.

"Lehet, hogy nekik fegyvereik és tankjaik vannak, de nekünk ott van a hitünk" - mondta Erdogan Abdullah Gül korábbi elnök és Ahmet Davutoglu lemondott miniszterelnök oldalán. Kijelentette, hogy a nemzet akarata győzedelmeskedett Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő muszlim hitszónok terrorszervezete felett.

A hitszónok következetesen tagadja, hogy köze lett volna a puccskísérlethez, sőt a New York Times című amerikai napilapnak adott interjújában azt mondta: akár Erdogan is állhat az események mögött, de ugyanúgy az ellenzék, vagy a nacionalisták is.

A 75 éves Gülen évek óta él önkéntes száműzetésben az Egyesült Államokban. Ankara már többször kérte kiadatását, Erdogan pedig szombaton megismételte ezt a követelést. Süleyman Soylu török munkaügyi miniszter egyenesen azzal gyanúsította meg Washingtont, hogy támogatta a puccskísérletet.

 Erdogan szombaton azt ígérte, hogy a terv mögött állók súlyos árat fizetnek majd tettükért. „A puccs Isten ajándéka, mert így meg lehet tisztítani a hadseregünket” - fogalmazott. Az államfő szerint parlamenti vita tárgya lehet a halálbüntetés újbóli bevezetése.

Közben John Kerry amerikai külügyminiszter figyelmeztette török kollégáját, Mevlüt Cavusoglut, hogy ártanak a két ország kapcsolatának azok a törökországi megnyilatkozások, amelyek azt sugallják, hogy az Egyesült Államoknak köze lett volna a török puccskísérlethez. Kerry megismételte azt a korábbi ígéretét, hogy országa kész segítséget nyújtani Ankarának a puccskísérlet körülményeit érintő nyomozásában. Az amerikai külügyi tárca vezetője ugyanakkor határozottan visszautasította azokat a "nyilvánosan elhangzott megnyilatkozásokat", amelyek azt sugallják, hogy az Egyesült Államoknak köze lett volna a puccskísérlethez.

A katonai hatalomátvételi kísérlet során összesen 265 ember halt meg, és több mint 1400-an megsebesültek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×