eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó

A szaúd-arábiai börtönök lerombolásával fenyegetőzik az IÁ

A szaúd-arábiai börtönök lerombolásával fenyegetőzött szerdán az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet, válaszul arra, hogy Rijád január elején kivégzett 47 embert, közte az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 43 elítélt tagját.

Az IÁ, amely korábban már számos szaúd-arábiai támadás elkövetéséért vállalta a felelősséget és fokozta harci műveleteit a szomszédos Jemenben, a fővárostól mintegy 40 kilométerre délre fekvő az al-Hajer és az ország középső részén lévő Tarfíja börtönök megtámadását helyezte kilátásba. Ezekben a börtönökben az al-Kaida és IÁ számos tagját tartják fogva.

Az internetre kedden feltett üzenet szerint az IÁ mindig törekedett emberei kiszabadítására, a fogolykérdés megoldása azonban csak a zsarnokok uralmának megdöntésével és börtöneik lerombolásával lehetséges.

Tavaly júliusban az IÁ egyik tagja autóba rejtett pokolgéppel hajtott végre öngyilkos merényletet Hajer börtönénél.

Az Iszlám Állam és az al-Kaida bár ideológiai síkon vetélytársak, egységesek abban, hogy gyűlölik Szaúd-Arábiát, amely terrorista szervezetnek minősítette őket és bebörtönözte több ezer hívüket.

A múlt szombaton kivégzett emberek között négy síita muzulmán volt, közte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpap, akit szintén terrorizmus miatt ítéltek halálra. Elemzők szerint ugyanakkor a kivégzések leginkább a szunnita dzsihadista fegyvereseknek szóló üzenet volt.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget számos, tavaly novembere óta elkövetett szaúdi robbantásért, amelyekben több mint ötvenen meghaltak, többségükben síiták, de az áldozatok között volt a szaúdi biztonsági erők több mint 15 tagja is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×