eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Drogellenes tüntetéssel leplezik a neonáci felvonulást

Szlovákiában pénteken emlékeznek meg a fasiszta szlovák állam megalakulásáról. Nyitrán ebből az alkalomból a neonácik utcai felvonulást rendeznek.

Bár az 1939. március 14-én létrejött önálló fasiszta állam értékelése még mindig megosztja a szlovák történészeket és a politikusokat is, számos kisebb szervezet az idén sem hagyja ki az alkalmat, hogy dicsőítse a nyíltan fasiszta ideologiát valló egykori szlovák államot.

Míg a fővárosban csak Jozef Tiso, az akkori elnök sírjánál emlékeznek a résztvevők, Nyitrán délután utcai felvonulást tartanak. Bár a szélsőséges fiatalokból álló neonáci szervezet hivatalosan drogellenes tüntetést hirdetett meg, nyilvánvaló, hogy rendezvényt az évforduló kapcsán hívták össze.

Több polgárjogi szervezet tiltakozása ellenére a városvezetés engedélyezte a felvonulást, arra hivatkozva, hogy nem sértheti meg a gyülekezési szabadságról szóló törvényt.

A pozsonyi Új Szó értesülése szerint a felvonulás valódi szervezője, a Nemzeti Ellenállási Mozgalom radikális nacionalista szerveződés 2005-ben alakult meg Nyitrán. Azóta több, magyarok, romák, homoszexuálisok és alternatív kultúrát kedvelő fiatalok elleni támadással hívták fel magukra a figyelmet.

A mozgalom vezetőjeként emlegetett Marcel G.-ét a múlt héten hallgatták ki a pozsonyi főügyészségen, mert feltehetően ő volt a 2006 augusztusában megvert diáklány Malina Hedvig egyik bántalmazója. Szintén gyanúsított tettestársa, Robert B. több fénykép szerint a mostanihoz hasonló, tavalyi nyitrai felvonulás élén haladt egy mozgalmi zászlóval.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 20:16
2024. október 6. 18:11
×
×
×
×