eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

A horvátok 2009 végére befejezhetik az uniós tárgyalásokat

Az Európai Bizottság elnöke szerint Horvátország jövő év végéig befejezheti a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval.

Horvátország 2009 végéig befejezheti az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásokat - közölte csütörtökön José Manuel Barroso.

Az Európai Bizottság elnöke először határozott meg időpontot a tárgyalások befejezésére.

Horvátországban januárban iktatták be az új, konzervatív kormányt, melynek vezetője, Ivo Sanader a parlamenti szavazás előtt mondott beszédében hitet tett a reformok és a 2005-ben megkezdett európai uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítása mellett.

Ez utóbbi cél érdekében Horvátországnak először is rendeznie kell majd az EU-tag Olaszországgal és Szlovéniával támadt vitáját, amelyet az idézett elő, hogy Zágráb január elsejétől az Adriai-tenger felezővonaláig kiterjesztette a 2003-ban létrehozott halászati és környezetvédelmi övezetét.

Horvátország azt reméli, hogy 2010 körül beléphet az unióba, amelynek a 28. tagállama lehet.

Elemzők szerint a Sanader-kormányra váró reformok nagy része minden bizonnyal drága és fájdalmas lesz a 4,5 milliós egykori jugoszláv tagköztársaság számára: a kabinetnek egyebek között rendeznie kell a veszteséges hajógyárak helyzetét, csökkentenie az állami vállalatok bőkezű támogatását és végrehajtania a költséges agrárreformot, amely mellett a HDZ egyik koalíciós partnere, a parasztpárt kardoskodik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy korszaka ez a tojásnak – sokat eszünk belőle

Nagy korszaka ez a tojásnak – sokat eszünk belőle

A kilencvenes években tapasztalt mélypont óta folyamatosan nő a tojásfogyasztás Magyarországon, ezt a termék vásárlását népszerűsítő kampányok is segítik – mondta az InfoRádióban a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetség alelnöke, Pákozd Gergely.

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A szélerőművek segítettek átvészelni a brutális nyári éjszakákat Magyarországon

A szélerőművek segítettek átvészelni a brutális nyári éjszakákat Magyarországon

A magyarországi szélerőművek az elmúlt nyár legnagyobb áramfogyasztású, -importigényű és legmagasabb villamosenergia-árú legforróbb időszakaiban is jelentősen hozzájárultak az áramigény kielégítéséhez. A turbinák közel 14%-os átlagos kihasználtsággal termeltek a nyár hőségriasztásos napjain sötétedés után, 20 és 22 óra között, amikor napenergia hiányában a magyar villamosenergia-import és a piaci árak rendszeresen megugrottak. Az eredmények alátámasztani látszanak, hogy a szélerőmű-állomány észszerű bővítése csökkenthetné az ország függőségét az áram- és gázimporttól, és mérsékelhetné a kapcsolódó költségeket, nem beszélve a kedvező környezeti hatásokról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 18:11
2024. október 6. 17:55
×
×
×
×